Forrás: MTI
Mindenütt virágzik az ibolya, látványa és csodálatos illata nyugtató hatással van ránk. Kevesen tudják, hogy gyógyhatásai is vannak, és az ehető virágok közé tartozik. Jól mutat a salátában, és finom is. Leveleiből készülhet főzet, ami hatékony az influenza tüneteire, izzaszt és csillapítja a lázat. A virágából és a leveléből készült tea jó hatással van a hörgő, a torok és a mandulák gyulladásos megbetegedéseire, köhögésre, légzési nehézségre. Virága és gyökere víz- és hashajtó, méregtelenítő kúrát végzőknek kiváló.
Ibolyatea: 2–3 csapott teáskanálnyi ibolyavirágot forrázzunk le 2 dl vízzel. Lefedve 3–5 percig ázni hagyjuk, majd leszűrjük. Külsőleg: a friss összezúzott levél csillapítja a fejfájást, ha a homlokunkra kötjük, pakolásként. A friss levelekből készülhet főzet – fertőtlenítő hatásával –, segít a bőrproblémák kezelésében, jó a pattanásokra is. Kandírozhatjuk, süteményeket, salátát díszíthetünk vele. Jégkockába téve a hűsítő italainkat tehetjük vele különlegessé. Fiatal levelei salátaként vagy túróhoz téve is fogyaszthatók. Különleges ízvilágú fagylalt készíthető belőle.