Aktuális

Kormányinfó: Május 4-től elképzelhető, hogy fokozatosan újrainduljon a gazdasági élet Magyarországon

Bors

Létrehozva: 2020.04.23.

A gazdasági élet újraindításának lehetőségéről dönt a jövő héten a kormány. Jó esetben májustól lassan, fokozatosan újra beindulhat a gazdaság hazánkban.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón elmondta: a kormány megfelelő időben felismerte a veszélyt, és időben szigorú döntéseket hozott. Köszönetet mondott a koronavírus-frontvonalon dolgozóknak, valamint hangsúlyozta: az eddig eltelt idő elegendő volt, hogy Magyarország felkészüljön a tömeges megbetegedésekre.

A járvány kezdetekor készített matematikai modellek legrosszab forgatókönyvét figyelembe véve történt meg a kórházi ágyak felszabadítása és a szükséges lélegeztetőgépek számának meghatározása. Jelenleg a május 3-i tetőzést látják - azt azonban még nem lehet előre megmondani, pontosan hogy alakul a járványgörbe.

Döntés született a következőkről:

• A honvédség fertőtleníti az idősotthonokat.

• A jelenlegi szabályok május 3-ig garantáltan életben maradnak.

Május 4-től a védekezés új szakasza kezdődik, a jövő héten erről születhet döntés a nemzetközi gyakorlat és a hazai járványhelyzet figyelembe vételével. Ez a gazdaság és az élet újbóli, fokozatos, szigorú szabályok mentén történő beindítását jelentheti, vagy legalábbis ennek a megalapozását - melyet az egészségügy felkészültsége tesz lehetővé. A leginkább veszélyeztetett idősebb korosztály és a legfertőzöttebb nagyvárosok védelmének megfelelő biztosítása mellett lehetséges mindez.

• A GYED-en és GYES-en lévők KRESZ-, érettségi-, valamint nyelvvizsgadíjához támogatást ad az állam.

A munkát keresők számáról is tájékoztatást ígért Gulyás Gergely. Március 11 óta a regisztrált álláskeresők száma 51 ezerrel nőtt, az üres álláshelyek pedig 70-80 ezerről 44 ezerre csökkent. Ezért is szükséges a gazdasági élet újraindítása május 4-től kezdődően.

Kérdésre elhangzott: noha a május 1-ei hosszú hétvégéről majd csak a jövő héten születik döntés, Gulyás Gergely nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az önkormányzatok, hasonlóan a húsvéthoz, maguk dönthetnek majd a különböző parkok, közterületek ideiglenes lezárásáról. Az azonban bizonyos - emelte ki ismét - hogy a kijárási korlátozások május 3. éjfélig még érvényben lesznek.
 

* * *

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb híreket ide kattintva találja!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek