Aktuális

Koronavírussal fenyegetnek a csalók

H. N. Zs.

Létrehozva: 2020.04.24.

Forrás: Shutterstock

Új, a koronavírusra specializálódott e-mailes csalásra figyelmeztet az FBI. Világszerte teljesen véletlenszerűen küldenek fenyegető üzeneteket a csalók a gyanútlan embereknek többek között olyan szöveggel, hogy ha nem fizetnek, vagy nem adják meg a személyes adataikat, akkor megfertőzik a családjukat vagy őket a koronavírussal. Sajnos sokan megijednek, és azt teszik, amit a zsarolók kérnek. Bor Olivér, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet sajtóreferense a Borsnak elmondta, zsaroló leveleket még a közösségi oldalakon is kaphatunk.

– A beszerzett személyes adatokkal kereskedni tudnak, és újabb bűntényeket követhetnek el mások nevében. A zsarolóvírus például ugyanúgy indul, mint az adathalászat, de míg az adathalász e-mailben lévő link a csaló weboldalára irányítja az alanyt, a zsarolóvírus a levél mellékletét letöltve zárolja az áldozat fontos adatait. Ezeket az adatokat csak akkor adja vissza a csaló, ha megkapta a követelt váltságdíjat – mondta el Bor Olivér, majd hozzátette:

– Ezek a támadások állandó problémát jelentenek a magyar kibertérben is, de a számuk most jelentősen nőtt. Olivér felhívja a figyelmet arra, hogy kezdődik az adózási szezon, így a bűnözők a NAV-nak, vagy más pénzintézetnek is álcázhatják magukat. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek