Május a bűvös hónap, amikor kikerülhetnek a nyitva táblák az ajtókra.
Forrás: Bánkúti Sándor
A Magyar Nemzet szerint májusban szépen fokozatosan újra a kisebb üzletek, amik vásárlók híján hetek óta zárva vannak, a hotelek és az éttermek is, és változhat a nyugdíjasoknak fenntartott vásárlási idősáv.
Egy dolog már most biztos: a jövőbeni enyhítés szigorú szabályok betartásával jár majd. A lap szerint elképzelhető, hogy négyzetméter alapján kiszámítják, hogy hány személy tartózkodhat egyszerre az üzletben vagy az étteremben. Nemzetközi mintára kötelező lehet az arcmaszk viselése és a távolságtartás, amit a vendéglátásban például az asztalok elhelyezésével, a vendégtér szellősebbé tételével lehet elérni. A vendéglátósok tűkön ülve várják a nyitást.
Gianni Budapest egyik legismertebb olasz éttermének tulajdonosa. – Kíváncsian várjuk a fejleményeket. Akkor nyitunk meg újra, ha értelme lesz. Ha lényegesen kevesebb vendéget fogadhatunk mint eddig, csak ráfizetés beszerezni a drága, minőségi alapanyagokat.
Úgy vélem, a gazdaság egy idő után helyreáll, és a nívós éttermekre is lesz igény.
Huszár Tamás egy ferencvárosi étterem felszolgálója. A főnöke nem szerette volna az elmúlt hetekben elbocsátani, ezért ideiglenesen felkérte, legyen ő a futár.
– Már nagyon várjuk, hogy a vendégeink beülhessenek hozzánk. Bízunk benne, hogy a szabályok észszerűek lesznek – mondta a fiatalember.
Erőss Gábor egy népszerű pizzéria tulajdonosa. Bármit örömmel megtesznek, csak nyithassanak. – Ha az szükséges a vendégek kellő távolságban tartásához, inkább kiveszünk néhány asztalt.
Most szerencsére egyébként is jön a kellemes idő, ezért hamarosan meg szeretnénk nyitni a teraszt is – mondta a cégvezető.