Aktuális

Miért maradhat szabad a fertőtlenítős csaló társa?

Címkék
csaló

Bors

Létrehozva: 2020.04.18.

Ékszereket és pénzt zsákmányoltak idős emberektől a “fertőtlenítős csalók”, de eddig csak egyiküket helyezték letartóztatásba. Jól van ez így?

Forrás: rendőrség

Mint arról a Bors beszámolt: egy 20 éves férfi és egy 27 éves nő egymillió forintnyi zsákmányra tett szert, miután négy idős ember lakásába fertőtlenítés ürügyén bekéredzkedtek és a figyelmüket elterelve pénzt emeltek el. Előfordult, hogy az idősekkel a gyűrűjüket, nyakláncukat is levetették, mondván: azt is fertőtleníteni kell. Ezeknek a tárgyaknak is lába kélt. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azonosította és elfogta a ,,trükkös” párost, akiket lopás és kifosztás miatt gyanúsítottként hallgatott ki, és előterjesztést tett a letartóztatásukra. A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség – a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlésnek a kizárása érdekében – indítványt tett a két gyanúsított letartóztatására.

A nyomozási bíró az indítvány alapján elrendelte a férfi letartóztatását, a nőt pedig bűnügyi felügyelet alá helyezte. A bíróság előírta, hogy a nő nem hagyhatja el a fővárost és hetente jelentkeznie kell a rendőrségen. A bíróság szerint a bizonyítás háborítatlansága nem veszélyeztetett, így ezt az indokot nem látta megállapíthatónak. 

Az ügyészség fellebbezéssel élt a döntés ellen, mivel álláspontja szerint egy, a járványhelyzetre hivatkozva elkövetett sorozatcselekmény esetén az enyhébb kényszerintézkedés alkalmatlan a bűnismétlés veszélyének kizárására; illetve mindkét gyanúsítottnál meg kell állapítani, hogy a bizonyítás eredményessége is indokolja a kényszerintézkedést.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy a hatóságok továbbra sem engedik, hogy a járványhelyzeten nyerészkedő, másokat, különösen időseket megtévesztő személyek cselekményei – a törvényi feltételek fennállása esetén – büntetőjogi következmények nélkül maradjanak.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek