Aktuális

Nem olyan egyszerű most a piacról főzni, de van megoldás – Így készítse el a tavaszi zöldségeket!

Bors

Létrehozva: 2020.04.26.

Talán nem olyan egyszerű most a piacról főzni, mint általában, de a szupermarketek zöldségpultjain is megjelentek már a tavaszi zöldségek, akinek pedig lehetősége van rá, a termelői házhoz szállítást is választhatja.

Forrás: Shutterstock

Leves

Tejfölös gombakrémleves

Hozzávalók (6 adag):
70 dkg gomba (csiperke vagy tavaszi erdei gombák vegyesen)
1 nagy krumpli
1 fej vöröshagyma
20 dkg tejföl
4 ek olaj
1 kk só
1 kk őrölt bors
½ kk lestyán
½ kk kakukkfű
1 csokor petrezselyem
1,5 l csirkealaplé

Elkészítés (40 perc): Az apróra vágott hagymát enyhén megpirítjuk az olajon, majd beleszórjuk a fűszereket. Hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott krumplit és a gombát, felengedjük az alaplével, megsózzuk és fedő alatt puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük, és belekeverjük a tejfölt. Friss petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Főétel

Spárgás rizottó zöld spárgából, grillezett halfilével

Hozzávalók (4 adag):
25 dkg spárga (fehér vagy zöld)
1/2 kk cukor 1 kk só 1 kk citromlé
7 dl víz 5 dkg vaj
1 salottahagyma finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma finomra aprítva
15 dkg kerek szemű rizottórizs
1/2 dl száraz fehérbor
só, fehér bors
3 dkg parmezán lereszelve
10 levél friss menta finomra aprítva

A tetejére: adagonként egy csipet szárított csili, egy evőkanál olívaolaj

Elkészítés (40 perc): A spárga alsó végéből körülbelül 2 centiméteres részt levágunk, majd a spárgákat zöldséghámozóval meghámozzuk. A végeket és a zöldség héját lábasba tesszük, ráöntünk 7 dl vizet, a cukorral, sóval és citromlével felforraljuk. Levesszük a tűzről, és 30 percig állni hagyjuk. Ez lesz a rizottóhoz használt „alaplé”. A spárga többi részét felkarikázzuk, a sípokat külön tesszük. Másik lábasban felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Alacsony hőfokon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja. Felöntjük a fehérborral, és erős lángon hagyjuk az egészet elpárologni. A spárgás levet folyamatosan forrón tartjuk, és fokozatosan, merőkanalanként elkezdjük a rizshez adagolni. Mindig csak annyit adunk hozzá, hogy azt a rizs – állandó keverés mellett – felvegye. Sózzuk, hozzáadjuk a fehér borsot. A folyamat összesen 15–20 percig tart. A főzési idő felénél hozzáadjuk a felkarikázott spárgát. A spárgasípokat hosszában félbevágjuk, és csak a legvégén adjuk a rizshez, hogy ropogós maradjon. Amikor a rizs megpuhult (de még al dente állagú), lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a reszelt parmezánt, végül a vaj másik felét. A mentát (két levél kivételével) finomra aprítjuk, és a rizottóba szórjuk. A két levelet vékony csíkokra vágjuk, és a díszítéshez használjuk. Tálaláskor megszórjuk kevés csilivel, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal.

Kímélő megoldás

Hallal töltött karalábé

Hozzávalók (6 adag):
6 közepes karalábé
30 dkg darált harcsafilé
1 kis fej vöröshagyma
5 dkg paradicsompüré
1 tojás
1 tk só
1 kk fehér bors
1 kk bazsalikom
4 ek olaj

Elkészítés (60 perc): Tisztítsuk meg a karalábékat, és vájjuk ki a belsejét. Az olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, majd dobjuk rá a karalábék kivájt belsejét, pároljuk puhára, közben szórjuk rá a fűszereket is, majd hűtsük langyosra. Sózzuk meg, és dolgozzuk össze a darált halhússal, a paradicsompürével és a tojással, majd töltsük meg vele a karalábékat. Sorakoztassuk őket egy sütőedénybe, és lefedve, 200 fokra előmelegített sütőben, 40 perc alatt süssük meg.

Desszert

Epercrumble

Hozzávalók (8 adag):
50 dkg eper
1 citrom héja
15 dkg nádcukor

A tésztához:
15 dkg liszt
15 dkg vaj
15 dkg nádcukor
1 kk őrölt fahéj

Elkészítés (40 perc): Először a tésztát készítjük el: a lisztet elkeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd összemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal. Célszerű 20 percre a hűtőbe tenni, mert dermedten könnyebb lesz ráreszelni a tésztára. Egy vékonyan kivajazott sütőtálba szórjuk a darabokra vágott, friss epret, és megszórjuk a cukorral és a reszelt citromhéjjal. Előveszünk egy nagy lyukú reszelőt, és az előkészített tésztát egyenletesen ráreszeljük a gyümölcsök tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 25–30 percig.

Diétás tipp

Epres-joghurtos pohárkrém chiamaggal

Hozzávalók (6 adag):
50 dkg eper
25 dkg görög joghurt
6 tk méz
6 ek chiamag

Elkészítés (20 perc): A joghurtot elkeverjük a mézzel és a chiamaggal, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Az eper felét leturmixoljuk, és a joghurtba áztatott chiamaghoz keverjük. A másik felét feldaraboljuk. Rétegezve adagoljuk a poharakba a darabos epret a krémmel, tálalásig tartsuk hűtőben.

A nagymama receptfüzetéből

Piskótatekercs mascarponés eperkrémmel

Hozzávalók (12 adag):

A tésztához:
12 dkg liszt
12 dkg cukor
6 tojás
1 tk vaníliakivonat
½  citrom reszelt héja
1 csipet só

A töltelékhez:
25 dkg mascarpone
½ citrom reszelt héja
5 dkg porcukor
10 dkg friss eper
5 dkg sózatlan pisztácia

Elkészítés (1 óra): A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját a cukorral, a vaníliakivonattal és a reszelt citromhéjjal keverjük ki, a fehérjéből a sóval verjünk laza habot. A lisztet ka­nalanként adjuk hozzá a sárgájás krémhez, majd lazán keverjük bele a habot is. A sütő tepsijét béleljük ki sütőpapírral, és simítsuk bele a masszát (körülbelül 7 milliméter magasságú lesz sütés előtt). 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük, majd még melegen nedves konyharuhára bo­rítva feltekerjük, és hagyjuk kihűlni. Közben összekeverjük a krémet: a mascarponéhoz adjuk a vágott pisztáciát, a cukrot, a citromhéjat, a darabokra vágott ep­ret. Ezzel töltjük meg a kihűlt tésztát.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek