A világjárvány miatt szerte a világon bezártak az IKEA áruházai, de most már annak sem kell szomorkodnia, aki nem vásárolt be időben a hírneves húsgolyókból.
Forrás: Freepik
Míg a legtöbb cég általában titkolja, hogy hogyan készülnek termékei, az IKEA marketingesei ezt nem így látják. Tudják, hogy szerte a világon számos rajongója van a húsgolyóiknak, amit készen az étterem részen mindig lehet kapni, de jó ideje haza is lehet vinni a fagyasztott változatot. Illetve most ugyebár nem lehet, hiszen a legtöbb IKEA-áruház ideiglenesen zárva tart a világjárvány miatt, épp ezért úgy gondolták, megosztják vásárlóikkal a legendás golyók eddig féltve őrzött receptjét.
Sőt, egy jópofa, az áruház termékeire jellemző „szerelési” útmutatót is adtak IKEA-stílusban a svéd finomság elkészítéséhez.
De lássuk, mi is kell pontosan a svéd húsgolyókhoz:
Húsgolyók:
* 0,5 kg darált marhahús
* 25 dkg darált sertéshús
* 1 fej apróra vágott vöröhagyma
* 1 gerezd zúzott fokhagyma
* 10 dkg zsemlemorzsa
* 1 tojás
* 5 evőkanál tej
* bőséges só, bors
Barna mártás:
* olaj
* 4 dkg vaj
* 4 dkg liszt
* 1,5 dl zöldség alaplé
* 1,5 dl zsíros tejszín
* 1 teáskanál dijoni mustár
* 2 teáskanál szójaszósz
ELKÉSZÍTÉS:
A húsgolyókhoz keverjen mindent össze, formázzon apró golyókat, majd hűtőben két órát pihentesse, ez ugyanis segít megtartani az alakjukat sütés közben is. Egy serpenyőben hevítsen olajat, pirítsa meg a golyók minden oldalát barnára, majd tegye a húsgolyókat hőálló tálba és további 30 percig süsse lefedve 180 fokos sötőben.
A mártáshoz a vajból és a lisztből készítsen világos rántást, adja hozzá a zöldség alaplevet, tejszínt és a többi hozzávalót. Forralja addig, amíg a szósz besűrűsödik.
Tálalja az ételt krumplipürével vagy főtt krumplival!