Aktuális

Segíti a vírus elleni küzdelmet a napsütés

BoBe

Létrehozva: 2020.04.15.

Gőzerővel dolgoznak az orvosok és a virológusok a koronavírus elleni oltóanyag előállításán, hogy minél hamarabb megállíthassák a vírus terjedését. A Bors összeszedte a legújabb mérföldkőnek számító felfedezéseket és a legfrissebb kutatásokat.

A napsütés gátoljaa vírus megtelepedését

Alapvetően a vírusoknak az a célja, hogy az emberi szervezetbe jussanak és ott szaporodjanak, így nem véletlen, hogy nagyjából hasonló időjárási körülmények között maradnak életben, mint az ember.

– A napsütéstől a hőmérsékleten és az esőn át a páratartalomig valamennyi időjárási elem hatással van a vírusok terjedésére – mondta Szegedi Sándor a Debreceni Egyetem meteorológiai tanszékének a vezetője a webbeteg.hu-nak. A szakember szerint a 0 és 20 Celsius fok közötti hőmérséklet a legoptimálisabb a vírusok számára. Mint mondja, a jelentősen fagypont alatti mínuszok és a rendkívüli magas, mintegy 90 százalék feletti páratartalom nagy mértékben csökkenti a vírus terjedését. Az eső kimossa a levegőből a vírusokat, a szél viszont akár több tíz méterre is el tudja fújni a betegséget okozó részecskéket. Az ultraibolya-sugárzás viszont baktérium- és vírusölő, szerencsére az elkövetkezendő hetekben egyre hosszabb napos időszakok váltják egymást, ami gátolja a vírus megtelepedését a napsütötte felületeken.

Űrállomásként zsilipeljük az otthonunkat

A koronavírusos időszakban szinte mindenki az otthonában tölti a legtöbb időt. Rusvai Miklós víruskutató az M1 Család20 című műsorában mondta, hogy jelenleg az otthonunkat leginkább egy űrállomáshoz kell hasonlítani, amit jól le kell zsilipelni. Beltérben akár egy órán keresztül is lebeghetnek a cseppecskék a kedvező körülmények között, de általánosságban hamarabb lerakódnak a felületeken. A vírus rendkívül érzékeny, ezért egy általános fertőtlenítőszer vagy ablaktisztító folyadékhoz hasonló enyhe alkoholos permet is elpusztítja. Otthonában különösen ügyelni kell a gyakran használt tárgyak fertőtlenítésére, mint a kilincs, a villanykapcsolók, a bútorok fogantyúi, illetve a háztartási gépek gombjai. A zsíroldószerek és a szappanok is könnyen végeznek vele, ráadásul a 45-50 Celsius fokos hő már percek alatt végez vele – tette hozzá Rusvai.

Eredményesek a hazai kutatások

Egy hazai virológus szerint akár arra is van esély, hogy májusra enyhüljön a járvány, de a még szinte ismeretlen kórokozó egy második hullámot is elindíthat.

– Elsődleges a biztonság és a nem ártunk jelmondat. A biológiai rendszerben ki kell várni azokat az időket, hogy valami rosszul hat vagy jól hat – mondja dr. Jankovics István virológus, mikrobiológus, a WHO Nemzeti Influenza Laboratórium vezetője az ATV Startnak adott interjújában, aki nyomatékosan hangsúlyozza, hogy ez egy teljesen új kórokozó, egyáltalán nem ismert, ezért is haladnak lépésről lépésre. Jelenleg 12-18 hónapot jósolnak a virológusok, hogy használható lesz az oltóanyag, ami elsőre soknak tűnhet, de átlagosan 10 évbe szokott telni ez a kutatói munka.

Kínában és Amerikában nagyon jó eredményeket értek már el az úgynevezett vérplazma kezelésekkel. Ám a virológus felhívja mindenki figyelmét egy apró, ám egyáltalán nem elhanyagolható dologra.

– Nem szabad elfelejteni, hogy ez tíz emberen történt, tehát ez egy kis számú vizsgálat. Régen ezt használtuk, amikor még a vakcinológia nem volt ilyen fejlett, ám jelenleg sokkal óvatosabbak vagyunk – mondja.

Itthon is alakult már egy csoport, akik a koronavíruson átesett fertőzöttek vérét vizsgálják. Ha valóban bebizonyosodik, hogy használ, ami azt jelenti, hogy egy betegségen átesett, már egészséges ember képes plazmát adni másnak, akkor természetesen Magyarországon is használható lesz ez az eljárás.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek