Aktuális

A Bors utánajárt: Férfiakra veszélyesebb a koronavírus

Bors

Létrehozva: 2020.05.15.

Új elmélet született arról, hogy miért hal meg több férfi a koronavírus okozta fertőzésben, mint nő. Egy enzim minden bajok forrása.

Forrás: Shutterstock

Annak az enzimnek a szintje, amit a koronavírus a sejtek megfertőzéséhez használ, a férfiak vérében magasabb szinten van jelen. Erről a Europpean Heart Journalban jelent meg egy tanulmány. A közelmúltbeli vizsgálatokból derült ki, hogy az ACE2 is (an-giotenzin-konvertáló enzim 2) kulcsszerepet játszik a koronavírus sejtekbe jutásába. Azokat átprogramozva kezdi lemásoltatni és sokszorosítani magát.

A tüdőben is jelen van

Dr. Adriaan Voors, a holland Groningeni Egyetemi Orvosi Központ kardiológiai professzora szívelégtelenségben szenvedő betegeknél tanulmányozta a férfiak és nők vérében a betegség markereiben mutatkozó különbségeket. Az alanyok között nem volt olyan, aki Covid-19 betegséggel küzdött volna. Tizenegy európai országból több mint 3500 szívbeteg páciens vérének ACE2-koncentrációját vizsgálta. Az ACE2 mindenekelőtt a tüdőben van jelen, de a szívben, a vesében, a vérerek sejtjeinek felszínén, a vérplazmában, valamint különösen nagy mennyiségben a herékben is megtalálható. A kutatók azt gondolják, hogy a herékben való jelenléte részben megmagyarázhatja a férfiak magasabb ACE2-koncentrá­cióját, és hogy a férfiak miért érzékenyebbek a COVID-19-re.

– Amikor rájöttünk, hogy az egyik legerősebb biomarker, az ACE2 szintje sokkal magasabb a férfiakban, mint a nőkben, rájöttem, hogy ez magyarázatot adhat arra, hogy a férfiak miért halnak bele nagyobb valószínűséggel a Covid-19-be, mint a nők – mondta Iziah Sama, a tanulmány társszerzője.

Vérnyomást szabályoz

Az Ace2 legfőbb funkcióját a vérnyomás-szabályozásban tölti be, egyes, szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszerek (például az ACE-gátlók és      ARB-k) hatására pedig megemelkedhet a szintje a szervezetben. Ezért több feltételezés is napvilágot látott a közelmúltban, hogy ezek a gyógyszerek talán súlyosbíthatják a koronavírus okozta betegség lefolyását. A tanulmány készítői azonban mindezt nem látták bizonyítottnak.  

Ismeretlen ismerős

Dr. Bense Tamás háziorvos szerint lassan fél éve találkoztunk a vírussal, de még mindig nem ismerjük kellőképpen.

– A kutatók sok mindent ke­resnek, mert az igazi arcát még nem ismerik. A fertőzőképességét is kutatják. Feltételezték a nikotin és a BCG oltás „jótékony” hatását is. Minden feltevés és vizsgálat közelebb vihet a megoldáshoz, de a legjobb megoldás a megelőző oltás lesz, mondta a Borsnak dr. Bense Tamás.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek