Egyre gazdagabb a frissnövény-felhozatal – egyszerre élvezhetjük a spárga, az eper, a bodza és a zöldborsó ízeit. Használjuk őket bátran! Ráadásul már a természetbe is ki lehet menni, gyűjtsük magunk bodzát a legeldugottabb helyekről.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók: (6 adag): 1 kg zöldborsó 15 dkg újkrumpli 1 fej friss hagyma 2,5 dkg vaj 1 tk só 1 kk szárított bazsalikom 1 ek friss bazsalikom 2 dl tejszín 1,8 l húsleves A tálaláshoz: 10 dkg bacon
Elkészítés: A vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd beleszórjuk a borsót, és egyben beletesszük az újkrumpliszemeket is. Megsózzuk, beleszórjuk a szárított bazsalikomot, és felöntjük a húslevessel, majd lefedve puhára főzzük. Kivesszük a krumplikat és a borsó felét, simára turmixoljuk a tejszínnel és a friss bazsalikommal, majd a masszával besűrítjük a levest. Tálaláskor kínáljunk hozzá pirított bacont is.
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (6 adag): 1 kg fehér spárga 5 dkg vaj 1 dl fehérbor só A besamelhez: 2 tojás sárgája 3 dkg vaj ½ gerezd reszelt fokhagyma 10 dkg füstölt sajt 4 dl tej 2 ek liszt só, bors, szerecsendió
Elkészítés: A spárgát megtisztítjuk és egy tűzálló tálba fektetjük. A vajat megolvasztjuk, megsózzuk, és a spárgára öntjük. Belekerül még 1 deci száraz fehérbor, majd lefedve, előmelegített 160 fokos sütőbe tesszük, és 15 perc alatt puhára pároljuk. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, és aranybarnára pirítjuk benne a lisztet. Beleöntjük a hideg tejet, és csomómentesen elkeverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval és fokhagymával ízesítjük. Belekeverjük a reszelt sajtot, és a puhára párolt spárgára öntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben további 20 percig sütjük, míg szépen megpirul a teteje.
Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 nagy adag): 20 dkg krumpli 15 dkg friss zöldborsó 2 nagy fej hagyma 5 dkg edami sajt 8 tojás 2 ek vaj frissen őrölt fekete bors
Elkészítés: A krumplit félig megfőzzük, meghámozzuk, majd előbb hasábokra, végül fél centi vastag cikkekre vágjuk. A hagymát felszeleteljük, a sajtot lereszeljük. A vajat felolvasztjuk egy közepesen mély serpenyőben, és megfuttatjuk benne a borsót. Félidőben mellédobjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk. Beleszórjuk a krumplit, sózzuk-borsozzuk, és óvatosan kevergetve-rázogatva puhára pároljuk. Közben verjük fel a tojásokat, és szórjuk bele a sajtot. Öntsük a megpárolt krumplira, és lazán keverjük át, hogy egyenletesen bejusson a zöldségek közé. Ezt követően ne nyúljunk hozzá, hogy egyben maradjon a tojáslepény. Süssük addig, míg az alja pirosasra sül. Akkor vegyünk egy tányért, ami nagyobb, mint a serpenyő, és egy gyors mozdulattal fordítsuk ki rá a tortillát. Sületlen oldalával lefelé csúsztassuk vissza a serpenyőbe, és süssük át a másik oldalát is. Csúsztassuk ki egy tányérra, vágjuk négyfelé, és frissen, salátával tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 2 dl hideg habtejszín, 20 dkg étcsokoládé, 30 dkg eper, 1 ek porcukor, 10 dkg kakaós keksz az aljára A díszítéshez: kb. 10 dkg eper vagy csokidíszek ízlés szerint
Elkészítés: A krémhez a tejszín harmadát kis lábasban felmelegítjük, beletördeljük a csokoládét, és forráspontig keverjük. A maradék hideg tejszínt kemény habbá verjük, majd a kihűlt csokoládés masszához forgatjuk. Az eperpüréhez az epret felkockázzuk, a felét a cukorral felfőzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, beleszórjuk a maradék epret, és egyet forralunk rajta. A pohár aljára darabokra tört kekszet szórunk, felváltva csokoládékrémet, majd eperpürét kanalazunk rá. A tetejét friss eperrel, csokival díszíthetjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (10 darab): 10 db bodzatányér 10 ek liszt (10 dkg) 2 db tojás 3,5 dl tej 1,5 dl tejszín ½ citrom reszelt héja 1 csipet só 1 tk bodzacukor (5 g) 1 ek bodzaszirup (10 g) olaj a sütéshez porcukor a tálaláshoz
Elkészítés: A bodzavirágot öblítsük, majd alaposan csepegtessük le. Az egész tojásokat keverjük simára a tejjel, a tejszínnel, a cukorral, a sziruppal, egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal és annyi liszttel, hogy palacsinta sűrűségű masszát kapjunk. Egy serpenyőbe öntsünk bőséges mennyiségű olajat, majd hevítsük fel. Ezután egyesével mártsuk bele a tésztába a bodzavirágokat, majd óvatosan helyezzük bele a forró olajba (a közepénél kicsit nyomjuk le, hogy jól szétnyíljanak az olajban a virágok). Mindkét oldalát süssük szép pirosra. Szedjük ki az olajból, majd tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Porcukorral megszórva tálaljuk.