Aktuális

Gulyás Gergely: Karácsony Gergely tegye egyértelművé az álláspontját

Bors

Létrehozva: 2020.05.07.

A kormány azt várja Karácsony Gergelytől, tegye egyértelművé az álláspontját - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Gulyás Gergely a Kormányinfón a koronavírus-járvány lelassulásáról, az új fertőzöttek számának csökkenéséről is beszámolt.

Elmondta azt is, hogy a területi különbségeket továbbra is látni:  Budapesten és Pest megyében az aktív fertőzöttek száma 1240, vidéken 726. A meghaltak száma a fővárosban és Pest megyében 301, vidéken 82. 

Budapestre kitérve Gulyás Gergely azt is mondta: meglepve olvasták a Karácsony Gergely levelében megfogalmazott kritikát, úgy látják, megváltozott a főpolgármester álláspontja, és úgy gondolja, Budapesten is szükséges lenne az élet újraindítása. A miniszter erről azt mondta: a kormány azt várja Karácsony Gergelytől, tegye egyértelművé az álláspontját, és ha a kabinet jól érzékeli a főpolgármester véleményének megváltozását, akkor kész tárgyalni arról, hogy milyen formában, milyen határidővel indítható újra - szigorú menetrend szerint - az élet Budapesten.

Súlyos mulasztások történtek a Pesti úti idősotthonban

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a főváros által fenntartott Pesti úti idősotthonban nagyon sokan betegedtek meg, és minden tizedik fertőzött ott van az országból. Mindenképpen felelősöket kell keresni ebben az ügyben. Ez egy hatósági vizsgálat és nem politikai kérdés. Ha valaki az eljáró hatóságokat elfogultsággal vádolja, akkor azt egy másik hatóságnak kell elbírálnia - tette hozzá. Az a baj, hogy a megbetegedések és a halálesetek számát tekintve súlyos mulasztások történtek az intézményben.

A jelenlegi szabályok május 18-ig érvényben maradnak

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kérdésre válaszolva azt mondta, hogy legkésőbb júniusban a belföldi turizmus meg tud indulni. 

A jelenlegi szabályok május 18-ig érvényben maradnak. 

A Magyar Turisztikai Ügynökség kampányáról azt mondta, hogy az segíti a szállásadókat és az igénybevevőket is. A külföldi utazás kapcsán kijelentette, hogy mindenki hazai úti célokban gondolkozzon.

Gulyás Gergely kérdésre azt is mondta, hogyha valaki olyan országból érkezik, ami nincs kivétel alatt, akkor a kéthetes hatósági házi karantént vállalni kell, egyelőre ez a szabály érvényben marad.

Arról is beszélt, hogy a lefoglalt külföldi utak kapcsán a polgári jog vis maior szabályai lehetnek iránymutatók, ha nem sikerül elutazni, de egyelőre abban kell bízni, hogy a nyári hónapokban már megszűnnek a határzárak.

Eddig több mint 3000 cég jelentkezett a munkahelyvédelmi programra

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében elindultak a támogatási programok, eddig háromezer cég 44 ezer munkahely megtartásra vállalt garanciát - mondta Gulyás Gergely. Az EU lehetővé tette a kormányoknak, hogy beruházásösztönző támogatásokat nyújtsanak 800 ezer eurós felső küszöbbel, és legalább ilyen összegben a cégeknek is részt kell vállalniuk a beruházásokból. Az erre szánt 50 milliárd forintos keretet máris túljegyezték, a kormány dönteni fog ennek a megemeléséről  - közölte.

Gulyás elmondta: további fontos döntéseket is hoztak, megemelik a közfoglalkoztatottak keretszámát, átképzést, továbbképzést, felnőtt oktatást biztosítanak állami finanszírozással, a Honvédelmi Minisztérium pedig megemeli a szerződéses honvédek számát.

Hangsúlyozta: arról is döntöttek, hogy a veszélyhelyzet végéig meghosszabbodik a bérleti jogviszony az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok esetén akkor is, ha a bérleti jogviszony magánszeméllyel áll fenn. Azt szeretnék elkerülni, hogy ebben a nehéz helyzetben bárki lakhatás nélkül maradjon - tette hozzá.

A magyar nemzetiséget súlyosan sértő kampányban vesz részt a román elnök

A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, hogy a magyar kormány mindig kiállt a határon túli magyar nemzetiségek jogaiért. Csak olyan mértékben érdemes konfrontálódni, ami nem sérti a határon túli magyar érdeket. Most a magyar nemzetiséget súlyosan sértő kampányban vesz részt a román elnök, és ezt be kéne fejeznie - mondta Gulyás Gergely.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek