Aktuális

Halálgyár a Pesti úton: Vizet is alig adtak az idős, beteg asszonynak

Címkék
közélet

Bors

Létrehozva: 2020.05.13.

– Súlyos kiszáradással, felfekvéssel került kórházba az édesanyám – mondja a gyászoló fiú...

Újabb elképesztő történetekre bukkant a Ripost a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Pesti úti idősotthon ügyében. Halálgyár – így nevezte a Pesti úti idősotthont egy 73 éves elhunyt özvegye. Meggyőződése, hogy az ellátatlanság vezetett férje halálához. Ugyanezt állítja Csüri Krisztián, aki kiderítette: hazudtak neki édesanyjáról. G. Attila pedig édesanyja kórházi zárójelentéséből arra következtet, hogy a 68 éves asszony a felfekvésbe halt bele. Mindannyian állítják: november óta romlott jelentősen a helyzet, és nem tudtak orvossal beszélni az idősotthonban.

Három gyászoló család, három szívszorító történet, három idős ember tragédiája. A közös bennük, hogy mindhárman a koronavírus-járvány magyarországi gócpontjának, a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősek Otthonának lakói voltak és közvetlen hozzátartozóik azt állítják:

halálukat nem a vírus, hanem az ellátatlanság okozta: az, hogy az otthonban nem törődtek a betegekkel, nem mosdatták, etették őket, hagyták, hogy rüh, felfekvés kínozza őket, nem vették észre, hogy kiszáradnak, viszont nyugtatókkal, pszichiátriai szerekkel tömték őket, hogy ne panaszkodjanak, „ne legyen velük baj”.

Olyan súlyos kiszáradással került kórházba G. Attila édesanyja, Zsuzsa, ami azt feltételezi, hogy a Pesti úti Idősek Otthonában még arra se ügyeltek, hogy elég vizet igyon az asszony. G. Attila tudni akarja, miért kellett kínok között meghalnia édesanyjának. 

A 68 éves Zsuzsa 2018-ban költözött be az otthonba, kezdetben jól érezte ott magát. Fia, Attila és a menye a közelben laknak, sűrűn, csaknem minden nap meglátogatták. 

– November környékén minden megváltozott, a régi főnővér elment, az ápolók is jöttek-mentek, nem törődtek a gondozottakkal – mondta el a Ripostnak a férfi.

– Édesanyámnak amputálták mindkét lábát korábban, és az utóbbi időben krónikus vastagbélgyulladással küzdött. Előfordult, hogy hétvégére kihoztam ide magunkhoz, és vasárnap még mindig ott volt a tele ágytál, egész hétvégén nem vitte ki senki. Elképesztő állapotok voltak! Karácsonykor két hétig nem fürdették, nekünk kellett, volt, hogy egész nap nem tették tisztába. Amikor már nem tudott önállóan enni, akkor sem etették meg, egy óra múlva érintetlenül elvitték az ételt.

Zsuzsa állapota azután romlott rohamosan, hogy már nem lehetett látogatni. Zsuzsa március 23-án súlyos, életveszélyes állapotban került be a Bajcsy kórházba súlyosan kiszáradva és tenyérnyi, csontig hatoló, kezeletlen felfekvéssel.

Ez azt jelenti, hogy nem forgatták, nem kezelték a sebét, és vizet sem kapott eleget. 

– A nővér ott azt mondta, 30 éve a szakmában van, de ilyen elhanyagolt felfekvést ő még nem látott, sajnálja, de ezzel ők már nem tudtak mit kezdeni – mondja a férfi. 

Az otthonban Attila sem tudott orvossal beszélni az elmúlt hónapokban. Amikor megkérdezte, hívtak-e orvost az édesanyjához, az volt a válasz: „dehogy”.

– Viszont kedélyjavítókat kapott, pedig sosem volt pszichés problémája – teszi hozzá Attila.

Karácsony Gergely azóta sem ment el az idősotthonba…

A veszélyhelyzet 63. napja van, és Karácsony Gergely főpolgármester még mindig nem látogatott el a Pesti úti idősotthonba, a magyar koronavírus-járvány legnagyobb gócpontjába, hogy együttérzését fejezze ki a főváros fenntartásában lévő intézmény lakóinak, és megnézze, milyen most a helyzet. Hogy miért? Az igazi okot nem tudjuk, mindenesetre a Ripostnak írásba adta, hogy azért, mert látogatási tilalom van… Budapest előző főpolgármesterét, Tarlós Istvánt ez biztosan nem tartotta volna vissza.

Édesanyján a kórházban már nem tudtak segíteni, mindössze 68 évesen, április 23-án elhunyt.

Ha megfelelően ellátták volna, ma is élne – vélekedik a férfi. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek