Aktuális

Karanténkonyha – Nyúlhús emeli ki a vadas szószát

Bors

Létrehozva: 2020.05.16.

A vadas nem csak a húson bukhat el, a szósz állaga és íze különösen fontos, mert könnyedén elronthatja az egészet.

Forrás: Shutterstock

A magyar konyhában a vadas egy megkerülhetetlen fogalom, amit számos módon elkészíthetünk. Főzhetünk egy húslevest, piríthatjuk a húsunkat zöldségekkel, a végeredmény ugyanolyan szenzációs lesz. A fűszerek is az ember szája íze szerint alakulhatnak, ahogy a mártás állaga is, nem beszélve a köretekről, amelynek a végtelen tárháza a zsemlegombóctól kezdve a tésztán át egyenesen a knédliig terjed.

Buday Péter: Jól áll a marhának az alma íze

A szakácsnak a vadas az egyik kedvenc étele, amit szerinte nem kell túlcicomázni.

– A marhahús lehet lábszár, felsál, vagy ami tetszik. Elsőként a húst megsózom, borsozom, és teszek rá egy kis szárított kakukkfüvet. A zöldségeket pucoljuk meg, és vágjuk fel. Kell bele sárgarépa, fehérrépa, zeller, hagyma, fokhagyma. Mi több: én almát is teszek bele, nagyon kellemes ízt fog adni a mártásnak. Kell mustár, és a citromlé is kihagyhatatlan a savassága miatt, amit egy kis cukorral tudunk kompenzálni. Én egy kis szalonnával indítok, hozzá egy kis vajat teszek. Elősütöm a húst, majd kiveszem. A zsiradékra mehet a felvágott zöldség és az alma. Újra fűszerezem, megy hozzá babérlevél is. Ha lepirultak a zöldségek, megy vissza a lábosba a hús, amit egy kis alaplével felöntünk. Kell neki jó két óra, hogy szé­pen megpuhuljon. Ha kész, a húst és a babérlevelet kiszedjük, a zöldséget átszűrjük és pürésítjük. Behabarjuk tejföllel, és el is készült a krémes vadasmártás. A húst pi­cit pihentessük, majd vágjuk fel, és tálaljunk – tanácsolja Bu­day Péter.

Fokhagymás olajtól mennyei a zsemle

Buday Péter szerint a legjobban a zsemlegombóc passzol köretnek a vadashoz.

– Kezdésként a császárszalonnát lepirítom hagymával, miközben a felkockázott zsemlék a sütőben pirulnak. Pici tipp hozzá: locsoljuk meg egy kis fokhagymás olajjal, még jobb ízt kap tőle a zsömlénk! Ha kész vagyunk mindkettővel, tegyük egy edénybe, majd egy tojással és némi liszttel dolgozzuk össze. Mehet hozzá só, bors, majoránna és petrezselyem is. Formázzuk meg a gombócokat, majd főzzük ki forró vízben. Ha elkészült, vágjuk félbe, és egy kis vajon pirítsuk meg. Így lesz a legjobb! – mondta el Buday.

Schobert Norbi: Tejszínnel sűrítsék a diétázók

Az ország fitneszguruja amondó: a vadas az egyik legjobb étel, de nagyon el tudja csapni annak a diétáját, aki nem figyel a részletekre.

– Alapvetően egy nagyon hizlaló ételről van szó, hiszen liszt és cukor is kerül bele. Én a sertést, de inkább a marhahúst preferálom hozzá, viszont, aki akarja, csirkével is csinálhatja. A lényeg: a cukrot váltsuk fel édesítőszerrel, liszt helyett pedig tejszínnel sűrítsük be a vadast. Tészta vagy bármi más köret nem is fontos hozzá, de ha mégis: mindenkinek ajánlom az Update pennetésztát, amitől biztosan nem lesz baj a fogyókúrával. Ha ezeket betartjuk, tuti ételt kapunk, és 90 gramm szénhidrát helyett, ami a napi adag, csak 20 grammot viszünk be – tanácsolja Norbi.

Szendrei Bence: Savanyú uborkával játszom

A séf szerint a vadashoz jobb kevésbé intenzív húsokat választani, mivel így jobban érvényesül a mártás ízvilága.

– Amondó vagyok: a vadas vadhúsból, marhából és sertésből is lehet nagyon finom, de én a nyúlra szavazok, ami egy kevésbé intenzív szerkezetű hús. A nyúlcombot pirítsuk le, de előtte egy sós, borsos, fokhagymás pácban pi­hentessük pár órát. Ha már jól átpirult nagyjából félkészre, vegyük ki. A serpenyőnkbe tegyünk bele gyökérzöldségeket, és egy kis póréhagymával és szárzellerrel is lehet játszani. Pirítsuk, majd alaplével öntsük fel. Én nagyon kevés citromot teszek csak bele, és a cukrot is hanyagolom. A savasságát magos mustárral és savanyú uborkával állítom be, utóbbit mindenkinek ajánlom! Ha összerottyant, turmixolom, és a visszarakott húst puhára fő­zöm benne. Köretnek knédlit tálalok, és nem habarom be, a tejfölt csak feltálalom hozzá – osztja meg a receptjét Szend­rei Bence.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek