Aktuális

Karanténmajális – Még pácolni sem kell a tarját a vásári pecsenyéhez

Bors

Létrehozva: 2020.05.02.

Bár idén elmaradtak a nagyszabású majálisi rendezvények, az ilyenkor hagyományos ételekről nem kell lemondanunk. Tartson otthon majálist egész hétvégén!

A munka ünnepe, a katolikusok számára Munkás Szent József napja, a népi világban tavaszünnep. Megannyi hagyomány, öröm és móka tartozik a május elsejéhez. A szórakozás mellett mára már retrónak nevezhető ízek is az ünnep részévé váltak. A nyolcvanas években lehetett venni, vagy a szerencsésebbek a cégtől kaptak sör és virsli jegyet, hogy a búcsúban legyen mit enni, inni. Egy jegyért két pár virsli, egy szelet kenyér és rengeteg fanyar ízű mustár járt, vagy egy nagy pohár sör.

– A virsli akkor nem reped szét, ha éppen csak gyöngyöző vízben főzzük nagyjából tíz percig – árulta el a Borsnak Dömörki Lívia élelmiszerbiztonsági szakértő. 

Először pirítani kell a kolbászt

Akár magunk is tölthetünk otthon kolbászt. Sokan csak a húst veszik meg és maguk ízesítik be a tölteléket.

– Használjon frissen őrölt fűszereket, mert azok, amik már régóta állnak a konyhában veszítenek aromájukból, ízükből. Sőt, képesek megromlani is – figyelmeztet Hampuk Zsolt séf.

– Figyeljen arra is, hogy ne fűszerezze túl, azzal teljesen elnyomná a hús ízét, helyette készítsen mártogatóst, szószt. Ha sütni való kolbászt vesz, akkor a következőkre figyeljen a választásnál: Jó, ha zsíros a kolbász, de ne legyen túlzottan az. Vásárlásnál kérdezzen rá a zsírtartalomra, ne legyen több 25-30 százaléknál. Bármin is készíti, elsőre magas hőmérsékleten pirítsa meg, majd alacsonyabban hagyja átsülni – tanácsolja Hampuk. – Így nem fog kiszáradni. Ez igaz a debrecenire is, ami nélkül szintén nincs búcsú.

Ujjnyi vastag legyen a lacipecsenye

Ahogyan a neve is tükrözi, vásári pecsenye nélkül nincs falunap vagy városi rendezvény. Pontosabban a frissen készült sertéstarja szeletről van szó. Gyors tűzön, hagymás paprikás zsírban adják a leggyakrabban.

– A tarja szerencsés választás, mert egy zsírosabb húsfajta. Ettől nehezebben szárad ki. Így nem is szükséges bepácolni még otthon sem – mondta a Borsnak Bereznay Tamás séf. – Sózni semmi képen nem érdemes előre, elég sütés előtt, máskülönben kiszárad. Figyeljen a szelet vastagságra is, ujjnyi vastagok legyenek. Az inasabb, keményebb húsrészeket vágja le. Fólia alatt klopfolja ki. Forró serpenyőben süsse meg mindkét oldalát. Utána szedje ki egy tányérra és a zsírjában párolja meg a hagymát. Tegye vissza a húsokat, majd kisebb lángon párolja. Az se baj, ha kicsit rózsaszínre hagyja a közepét, így biztosan nem szárad ki – javasolja a séf.

Zsírral finomabb a pörkölt

A majálison általában ott a pörkölt is a kínálat között.

– Fontos, hogy jó minőségű húst válasszon, és nem kell félni a zsírtól – kezdte a Borsnak Schobert Norbi.

– Olaj helyett inkább állati zsiradékkal főzzön, jobb lesz tőle a pörkölt is. Először a felforrósított zsíron pirítsa meg a húst, majd vegye ki. Utána már a hagyományos módon készítse a pörköltöt. Ebben a zsírban pirítsa le jól a hagymát, jöhet a lecsós alap, ha valaki úgy szereti. Ha ez is kész lehet visszatenni a már lepirított húskockákat és főzni a pörköltöt – tanácsolja Norbi. – Semmiképpen nem ajánlom a fehér kenyeret, vagy a főtt krumplit köretként. Helyette egyen mellé szénhidrát csökkentett pékárut és sok savanyúságot, mert a karanténban még inkább oda kell figyelni az étkezésre.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek