Aktuális

Melyik napon szabad bűnözni a konyhában?  – Itt a válasz egy volt boszorkánytól

Kóré Károly

Létrehozva: 2020.05.08.

Befolyásolják-e a hét napjai, hogy mit érdemes főzni? Nagyon is! Kárpáti Lili ezoterikus, volt boszorkány főpapnő ezúttal a Bors olvasóival osztotta meg tanácsait.

Hogyan jelenik meg az ezotéria a konyhában?

Ha figyelembe vesszük a bolygók és a Hold állását, kikövetkeztethetjük, mit érdemes főznünk. Persze nem szabad elfelejtenünk, hogy maga a főzés is mágia és teremtés.

Nem inkább alkotás?

A női teremtőerő benne van a főzésben.

Mégis azt mondják, hogy a férfiak a legjobb szakácsok…

Volt már olyan férfi, akivel versenyeztem, és bizony előfordult, hogy én győztem, igaz olyan is, megesett, hogy ő. Annyi volt a trükköm, hogy megnéztem, melyik időszakban kell egy adott ételt elkészítenem. A főzés nekem nem jelent akadályt. Ripsz-ropsz megy.
 

Vagyis nem szenvedéllyel főz?

Csak szenvedéllyel!

Ha egy Budapest-raguról beszélünk, akkor hajlandó külön megpirítani a gombát és a libamájat?

Igen! A gombát amúgy is mindig megpirítom előbb libazsíron. 12 éves korom óta alkotok a konyhában, 10 éves koromtól pedig asztaltáncoltatásra járok. A szeánszoknak nem örültek a szüleim, de a főzésnek igen. Nagyon sok nő azért nem szeret főzni, mert azt hiszi, hogy kötelező. Kijelentem, egyáltalán nem kötelező, viszont remek kikapcsolódás.

Mégis, hogy kapcsolódik a főzéshez a csillagok állása?

Ha a Hold a Szűz jegyében áll, nem készítek nehéz ételeket, mert tudom, hogy az emésztésem nem annyira jó. Ilyenkor kell takarítani. Ez a könnyebb ételek, a magvak ideje. Remek étel erre az időszakra a kölessel, fenyőmaggal, mazsolával és fekete szezámmaggal töltött spenótlevél. Csütörtökön éppen telihold volt a Skorpió jegyében, ami azt jelenti, hogy a Hold a Mérlegbe fog lépni. A főzésben egyébként megjelennek az elemek. A víz, a föld, a tűz és a levegő. Az égiektől is segítséget kapunk azáltal, hogy egyáltalán megvehetjük a hozzávalókat. Ha pedig már megkaptuk azokat, mint ajándékot, arra törekszünk, hogy valami jót alkossunk. A hivatásos szakácsokat leszámítva többnyire azoknak főzünk, akikhez érzelmileg kötődünk: a gyerekeinknek, a párunknak, rokonoknak és a barátoknak. Láttam már főzni olyan ismerősömet, hogy szinte idegbetegen főzött. Rossz volt nézni! Ahogy azonban a hagymát aprította, szép lassan megnyugodott.

Van, aki bocsánatot kér a hústól, mielőtt elkezdi feldolgozni.

Én nem szoktam. Persze tudom, hogy az állatot előzetesen leölték, de az életünk ezzel jár. Ezt tudomásul veszem. Húsevő vagyok, persze sok növényt is eszem. Van, hogy egy héten háromszor-négyszer is vegetáriánus ételeket fogyasztok. Egy pékné módra elkészített csülök után másnap bulgur és saláta kerül az asztalra, esetleg csak joghurt és müzli. A főzelékekhez pedig nem használok sem mártást, sem habarást. Saját magával sűrítem, vagyis egy részét leturmixolom.

Számítanak a hét napjai?

Hogyne! Hétfő a Hold napja. Ilyenkor indulunk el és kezdjük a munkát Ennek ellenére főleg a hétvégi maradékot fogyasztjuk, de célszerű főzelékeket, teákat is fogyasztani, hogy a szervezetünk tisztuljon. Pazarolni, ételt kidobni nem szabad. Kedd a Mars napja, ilyenkor célszerű húst enni. Szerda a Merkúré, amikor variálok. A hús és a zöldség is megfelelő, akárcsak a tengeri herkentyűk. Csütörtök a Jupiteré, akkor szívesen készítünk komolyabb ételeket. Péntek a Vénusz napja, ami a keresztényeknél a böjt ideje. Illik és szerényen étkezni. Szombat a Szaturnuszé, vasárnap pedig a Napé. Mindkét nap erősebb, melyen lehet „bűnözni”.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek