<font color="#222222">A karantén miatt számos spejz roskadozik a tésztáktól. A megszokottól eltérően is fel lehet használni őket. </font>
A járvány elején sokan jócskán bevásároltak tartós élelmiszerekből, rizsből és tésztából például, így előfordulhat, hogy már unják a makarónit, a túrós és krumplis tésztát. A tésztás ételek valóban klasszak, mert nincs sok munka velük, és megannyi módon el lehet készíteni. A csigatésztát például nem csak pörkölthöz jó felhasználni, szuper alapja a rakott ételeknek is.
– Heti egy-két alkalommal nyugodtan ehetünk tésztás ételeket. Ha tehetjük akkor inkább durum, vagy teljes kiőrlésű fajtát válasszunk, mert azok egészségesebbek – javasolja a Borsnak Abonyi Orsolya dietetikus, aki a hét többi napjára inkább rostos köretek javasol, ilyen például a bulgur, vagy a hajdina.
Egytálételhez is jó a szarvacska
A csigatésztára és a szarvacskára csavaros alakjuk miatt jól rátapad a szaft. A háziasszonyok előszeretettel főznek ki egy-egy adagot a pörkölt mellé, ha nincs kedvük nokedlit készíteni. Ezen túl ez a tésztafajta remek alapja lehet rakott ételeknek is. Akár a rizst is helyettesíthetjük vele a rakott zöldbab vagy karfiol elkészítésekor.
Vaníliás vékonymetélt
A vékonymetélt azért olyan népszerű, mert hamar megfő. A levesbe is nyugodtan bele lehet tenni, mert nem csúszik le olyan könnyen a kanálról. Ebből készül a legtöbb édes tésztaétel. De lépjen túl mákos és grízes verzión. Próbálja ki például a mazsolás-vaníliás metéltet. Elkészítése: Öntse felolvasztott vajra a kész tésztát. Fél zacskó pudingporból készítsen pudingot, szórjon bele cukrot és mazsolát, forralja tovább, majd öntse a tésztára. Keverje össze és kész is! Mire kihűl a mártás egy részét a tészta be is szívja. Megszórhatja vaníliás cukorral is.
Desszertnek nagykocka
A fodros nagykocka számos hagyományos magyar tésztaétel alapja. Nyugodtan mehet még a krumplilevesbe is. De önmagában is finom, ha tejfölt és sajtot teszünk rá, netán egy kis pirított baconnel. Ha egy kis édességre vágyik, akkor ebből tésztafelfújtat is készíthet. Elkészítése: Fél kiló túrót keverjen ki tejföllel, porcukorral, reszelt citromhéjjal és három tojás sárgájával. A masszába forgassa meg a tésztát. Verjen fel tojáshabot, ezt is keverje hozzá. Mehet a jénaiba és a sütőbe ízlés szerint. A tetejére mehet egy kis lekvár is.
Pirítva különleges ízű a tarhonya
Jó választás a tarhonya, mert a rizses húson kívül tehetjük bográcsban készült ételekhez, készíthetünk belőle húsos-lecsós tarhonyát, de egytálételt is. Egy a fontos, legyen lepirítva, úgy sokkal finomabb. Vacsorára csak zöldséggel is laktató, de ha csak kolbász van otthon, vagy virsli, azokkal összekeverve is finom.