Aktuális

Részecskeszűrő maszkot árulnak a patikákban

K. K.

Létrehozva: 2020.05.08.

A patikákban is megvásárolhatjuk tegnaptól az FFP-maszkokat a Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere által jegyzett rendelet értelmében. A részecskék szűrésére hivatott védőeszközöket eredetileg munkavédelemre használták elsősorban, ám egészségügyi célokra is alkalmasak, így a koronavírus ellen is védenek.

Forrás: Hatlaczki Balázs

Miért is fontos megszűrni a belélegzett levegőt? Azért, mert a veszélyes részecskék karcinogének és radioaktívak, illetve súlyosan fertőzők lehetnek. Ebből következik, hogy bizonyos környezetekben komoly és tartós betegségeknek vagyunk kitéve, ha nem gondoskodunk a megfelelő védelemről. Ilyen környezetnek kell tekinteni bizonyos vegyszerekkel dolgozó gyárakat, vagy azokat az üzemeket, melyekben a munkálatok során (például csiszolás) finompor szabadulhat fel, amely a tüdőbe jutva károsodást okoz.

A koronavírus-járvány idején a zsúfolt és fedett helyeket, illetve a tömegközlekedési eszközöket is kockázatos területnek kell tekinteni, erre való tekintettel pedig számos helyen kötelezővé is tették a védőmaszk viselését. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere most el­rendelte, hogy a patikákban is hozzáférhetők legyenek a – hatékonyságuk alapján – három kategóriába sorolt FFP maszkok. Egy neve elhallgatását kérő gyógyszerész a Borsnak elmondta: voltaképpen a vírusokat is a levegőben levő részecskéknek kell tekintenünk. A három kategória különböző szűrési-áteresztési képességgel bír.

– Az egyik 2 órán keresztül szűr megfelelően, a másik 8 órán keresztül, a legerősebb pedig 24 órán keresztül megbízható. Ennyi időnként kell a filtereket cserélni bennük. Az FFP maszkok jellemzően többször használhatók, de két használat között érdemes néhány napot pihentetni azokat. A műanyagból készült változatokat fertőtlenítő spray-vel tisztíthatjuk, ám a hőkezelést a szakemberek nem javasolják, hiszen az károsíthatná az anyagot.

Az FFP1 nem teljesen fedi az emberi arcot, és hézagok is vannak rajta, 2 órán keresztül szűr megfelelően. Ez egyébként egy sima sebészeti maszknak felel meg, amely inkább a többieket védi, nem pedig a viselőjét. A teljes szivárgás nem lépheti túl a 25 százalékot, miközben a levegőben levő részecskék 80 százalékát szűri meg.

Az FFP2 maszkokat már úgy alakították ki, hogy azok rendesen takarják az orrot és a szájat is, 8 órán át szűr megfelelően. A teljes szivárgás esetükben nem lehet több 11 százaléknál. Képesek a levegőben levő részecskék 94 százalékát megszűrni.

Az FFP3 kategóriába soroltak már a rákkeltő és radioaktív anyagokat, illetve a kórokozókat is szűrik és akár 24 órán át használhatjuk. Esetükben a teljes szivárgás nem haladhatja meg az 5 százalékot. A levegő részecskéinek 99 százalékát szűrik meg.

Árak 200-tól 5000 forintig

Lapunk utánajárt, mennyibe is kerülnek a szóban forgó maszkok: Az FFP1 értéke 200–600 forintra rúg. Az FFP2 ára már kissé borsosabb, 2000–2500 forint. Az FFP3 a legdrágább, akár 3–5 ezer forintot is kérhetnek darabjáért.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek