Aktuális

Elment a szaglása? Főzés közben bízza a családra a fűszerezést!

Hu-Zo

Létrehozva: 2020.10.27.

A legfinomabb ételeknél is olyan érzése van, mintha csak egy darab gumit rágna? Aki a koronavírus-fertőzés miatt elveszítette a szaglását és ízérzékelését, az nem csak az étkezéseknél, de a főzésnél is komoly akadályokba ütközik.

Forrás: Shutterstock

A koronavírus-betegség egyik gyakori jele a szag- és ízérzékelés elvesztése, a tünet pedig még akkor is jelen lehet, amikor már nem fertôz az illetô. Ha már biztos benne, hogy nem fertôz, de a tünet még nem múlt el és fôznie kell, akkor bizony nincs könnyû dolga,  hiszen egy étel elkészítéséhez szaglásra és ízlelésre is szükség van. Tippeket kértünk sztárséfektől, hogy ők mit javasolnak ebben a helyzetben. 

Legyen családi játék a kóstolás

Akár ki is lehet használni ezt a helyzetet arra, hogy újra játékossá tegyük ezt a szükséges tevékenységet a család számára, vagy hogy jobban odafigyeljünk magunkra.

Azt gondolom, hogy ha valakinek csak saját magáról kell gondoskodnia, annak érdemes például diétás vagy egészségesebb ételeket készítenie – mondja Wossala Rozina séf. – Az egészségünk érdekében nem árt a sófogyasztás mértékét lecsökkenteni, ezt pedig ilyen esetben könnyebben megtehetik. Ilyenkor lehet ideje az „ízetlen”, párolt zöldségeknek is, ezt nem lehet elrontani. Ez lehet brokkoli, karfiol, borsó, zöldbab, stb. Más lehet a helyzet, ha a család részére kell főzni. Akkor jöhetnek más ételek is, de a kóstolást a családra kell bízni, ebből akár egy játékot is csinálhatunk, hogy mindenki tippelje meg, mi kell még bele. Elő lehet venni a már jól bevált, egyszerű recepteket is, melyek kevesebb fűszert igényelnek. Bár egy gyakorlott háziasszony rutinból fűszerezi a készülő ételt, aki éppen nem érez ízeket, az ilyenkor óvatosan tegye. Sózni utólag érdemes, mert hozzáadni még mindig lehet, de elvenni már nem. Ezt tényleg nem szabad az ízeket nem érzőre bízni, mert anélkül, hogy észrevenné, alaposan elsózhatja az ételt. A borsot, a paprikát szemre mérve rutinból is lehet használni, de itt is inkább kevesebbet használjunk.

A legfrissebb alapanyag kell

Fokozottan kell figyelni a nyersanyagok frissességére is, hiszen ilyenkor nem érezzük meg, ha megromlott az alapanyag.

Bajt okozhat, ha nem érezzük meg a szagokat például a húsnál. Ezért ilyenkor minden esetben egészen friss dolgokat használjunk – teszi hozzá Rozina. – A sajt penészesedését, a hús elszíneződését, nyákosodását szemmel érzékeljük. Ha még nem ilyen súlyos a helyzet, de gyanús az alapanyag, szagoltassuk meg valakivel a családból, ha pedig egyedül vagyunk, inkább ne dolgozzuk fel. Tejfölnél, kefirnél a dobozok tetején feltüntetik a szavatosság idejét. Ezeknél az ételeknél egy egészséges orral a lejárat után egy-két nappal még meg tudjuk ítélni, hogy fogyasztható-e, de ebben az állapotban inkább ne kockáztassunk.

Pihenjen és irányítson!

Az én tanácsom, ha valaki vírusos, gyenge és fáradt, akkor lehetőleg ne főzzön, hanem pihenjen, és szolgálják ki – tanácsolja Buday Péter séf.  – Válassza a távirányítást, vagyis az ágyból adjon utasításokat a párjának vagy a gyereknek olyan ételek elkészítéséhez, amik nem túl bonyolultak. Ilyen lehet egy sült- vagy rántott hús, köretnek krumpli vagy rizs és hozzá valamilyen savanyúság. A csirkecombot is csak meg kell sózni, be kell állítani sütőt 180 fokra és 50 percre. A rizs elkészítése is nagyon egyszerű. Két bögre vizet egy kis kanál sóval fel kell forralni, hozzá önteni egy bögre rizst, majd tegye takarékra, amíg el nem készül, a savanyúságot pedig vegye ki a spájzból és kész is a vacsora.

Visszatérnek a szagok

A koronavírus-fertőzés egyik tünete lehet a szaglás romlása vagy elvesztése, amely akkor is jelentkezhet, ha orr nem váladékozik. Kutatók megállapították, hogy a szaglásvesztést az orr nyálkahártyájának gyulladása okozza, ami ugyanúgy eltömíti a szaglóréseket, mint a váladék, csak ezt nem érezzük. Maguk a szaglósejtek nem sérülnek meg a folyamat során, így a gyulladás mértékének csökkenésével párhuzamosan viszonylag gyorsan visszanyerjük a szaglásunkat, ennek az időnek a hossza azonban egyénenként változó.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek