Aktuális

Gőz puhítja omlósra a sütőtököt

Kóré Károly

Létrehozva: 2020.10.10.

Itt a sütőtök szezonja. Irány a bolt, mert nemcsak levesnek és köretnek szuper, de még a húsokat is feldobja ez a zöldség.

Forrás: Shutterstock

Sokan nem is gondolnák, hogy a sütőtök sütésének is megvan a maga technikája. Számos háziasszony csak szeletekre vágja, és betolja sütőpapíron a magoktól megfosztott darabokat. A megkérdezett szakácsok jó pár tippet adtak, hogy még finomabb legyen a sült tök. Sózzuk, esetleg borsozzuk, egy kevés chilivel is megbolondíthatjuk. Karamellizálni is lehet, ha betolás előtt meghinti cukorral. A fontos, hogy

a rács alá egy tepsibe például öntsünk vizet, mert a gőz még jobban puhítja, miközben a felülről érkező hő pirítja.

Szószként húsokhoz is szuper választás

Kozma Márk mesterszakács egyik kedvenc sütőtökös étele a tikka massala.

– Hagymát, fokhagymát, gyömbért pucolunk felszeleteljük, és kis lángon egy kevés olajon összedinszteljük. Ezután következhet a massala keverék: a chili, a hámozott paradicsom és a paradicsompüré. Kis lángon három órán keresztül főzzük össze. Tehetünk még bele őrölt római köményt, kardamomot, és őrölt koriandert.
Ezalatt előkészítjük a hokkaidó fajtájú sütőtököt: félbe vágjuk, kibelezzük és cikkekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben sózzuk, cukrozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és 160 fokon 15 percig elősütjük a szeleteket. Ha kész a mártás, leturmixoljuk és készre főzzük benne a tököt. Tálaláskor joghurtot kanalazunk rá, ezzel krémesítjük. Köretként korianderes basmati rizs nagyon jó hozzá. De akár csirkét is meglocsolhatunk vele. 

Krémleveshez nem kell hámozni

Kovács Dávid séf általában levest főz belőle. 

– Vágja félbe a sütőtököt, majd kaparja ki a belsejét! Meghámozni nem kell, mert ez az egyetlen tökféle, ami főzhető héjastól. Tisztítsa meg a vöröshagymát, majd vágja fel nagyobb kockákra és a tökkel is ezt tegye. Dobjon a gázra egy nagyobb lábast, öntsön bele olívaolajat. Tegye a tököt és a hagymát a lábasba és pirítsa le kicsit. Ha minden a lábasban van, öntsön rá kókusztejet és annyi alaplevet, hogy ellepje a lepirított tököt. Szórjon rá sót és borsot, és dobja bele a chilit. Főzze addig, amíg egy késsel könnyen átszúrható lesz a tök héja. Ha megpuhultak a zöldségek, egy botmixerrel turmixol­ja le az egészet, öntse hozzá a tejszínt, és csavarjon bele egy lime negyedét, és az egészet dúsítsa vajjal.

Köretként halhoz is megy

Sántha Eszter évekig dolgozott séfként olaszországi éttermekben, ezért alaposan kitanulta, miként érdemes a halhoz és a rákhoz nyúlni. Szerinte a tengeri ételek mellé köretként kiválóan beválik a sütőtök.

– A kétcentis kockákra vágott sütőtököt egy kevés olívaolajon zúzott fokhagymával megfuttatjuk. Hozzáteszünk két kisebb ág rozmaringot, sózzuk, borsozzuk. Ha néhány percet pirítottuk, meglocsoljuk fehér borssal és készre pároljuk. Ha már puha, visszapirítjuk, hogy elfője a levét – fejezte be a kanálforgató.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek