Forrás: UNSPLASH
A gyermekláncfű (pitypang) régóta ismert gyógynövény, tele van vitaminokkal (A-, B-, C- és D-vitamin) és ásványi anyagokkal (cink, vas, kalcium, magnézium, kálium), folsavat tartalmaz. Minden része gyógyhatású. A gyökere, a levele és a vidám, sárga virágja is ehető: a kesernyés leveleket keverheti salátákba, szárított gyökeréből egészséges, frissítő teát főzhet. Hatóanyagai szabályozzák a máj- és a vesék működését, eltávolítják a szervezetből a méreganyagokat. Védik a májat az alkohol és a gyógyszerek káros hatásaival szemben.
Az ősszel (a fagy beálltáig) és kora tavasszal gyűjthető gyökerét a népi gyógyászatban a máj és az emésztési rendszer panaszaira ajánlják. Erősíti a máj működését, elősegíti az emésztést, serkenti az epe termelését és kiválasztását, megelőzi az epekő kialakulását. Csökkenti a koleszterinszintet. Inulintartalma miatt a vércukorcsökkentő gyógyteák fontos összetevője.
A pitypang gyökere: nyersen fogyasztva, de szárítva is, teának, vértisztító, emésztést segítő, izzasztó- és vizelethajtó, élénkítő hatású. Vérhígító hatása miatt jó sűrűvérűség ellen.
Teakészítés: 1 púpozott teáskanál pitypanggyökeret áztasson be éjszakára 2,5 dl hideg vízbe, másnap forralja fel és szűrje le. Reggeli előtt és után ½ órával kortyonként fogyassza el.
Székrekedésre: egy csésze gyermekláncfű-gyökér-tea, naponta 3szor. Vízhajtóként: egy csésze gyermekláncfű-levél-teát, naponta 3-szor.
Jelenleg kutatják a gyermekláncfű gyökér alkalmazását a daganatos betegségek gyógyításában.