Forrás: Shutterstock
Petrezselyem-krémleves
Elkészítési idő: 35 perc. Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 6 nagy petrezselyemgyökér * 3 csokor petrezselyemzöld * 2 közepes krumpli * 5 ecetes uborka * 1 fej vöröshagyma * 1,5 l zöldségalaplé * 2 dl tejföl * 4 ek olaj * 1 tk só * 1 kk őrölt fekete bors
Elkészítés: A petrezselyemgyökereket és a krumplit meghámozzuk és kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, és az olajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a petrezselyemgyökeret és a krumplit, megsózzuk, felöntjük az alaplével, és lefedve puhára főzzük. Ha elkészült, belekeverjük a durvára vágott petrezselyemzöldet, és botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük a tejfölt, a borsot és az apró kockákra vágott ecetes uborkát. Frissen tálaljuk.
Pulykacurry mangóval és mazsolával
Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: ***
Hozzávalók (6 adag): 70 dkg pulykamell * 2 mangó * 10 dkg mazsola * 3 ek vaj * 1 fej hagyma * 3 gerezd fokhagyma * 3 ujjnyi friss gyömbér * 1 tk koriandermag * 1 kk őrölt koriander * ½ kk cayenne bors * 3 tk kurkuma * 3 tk curry * 1 lime héja és leve * 1 kis csilipaprika * só * 3 dl kókusztej
Elkészítés: A pulykamellet ujjnyi csíkokra vágjuk. A mangó húsát feldaraboljuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és megdinszteljük benne a felaprított hagymát. A végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért és a koriandermagot. Rövid pirítás után kerül bele a cayenne bors, a kurkuma és a curry. Amikor a massza besűrűsödik, beletesszük a pulykamellet, és jól összekeverjük, hogy mindenhol bevonja a húsdarabokat. Megsózzuk, és átpirítjuk, míg kifehéredik. Akkor hozzáadjuk a mangót, a mazsolát, és kis lángon, lefedve puhára főzzük. Ha elkészült, felengedjük kókusztejjel, és ízesítjük egy kis őrölt korianderrel, egy kis citromlével és héjjal, majd ízlés szerint csilivel tálaljuk.
TIPP: Főtt rizzsel és friss korianderzölddel tálaljuk
Sütőtökös krémpite
Elkészítési idő: 1,5 óra. Nehézségi fok: ***
Hozzávalók (12 szelet): 25 dkg liszt * 9 dkg cukor * 1 tojás * 15 dkg vaj
A töltelékhez: 1 kg sütőtök * 2 nagy tojás * 1 tojássárgája * 250 ml tejszín * 1 mézeskalács-fűszerkeverék * 7,5 dkg nádcukor * ½ tk rózsabors
Elkészítés: Először a tésztát készítjük el: a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a cukrot és a tojást, és lágy tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket, és előmelegítjük a sütőt 170 fokra. A töltelékhez kevés vízben megpároljuk a tököt, majd leszűrve pürésítjük. Egy üstben felverjük a tojásokat, beletesszük az extra tojássárgáját. Egy serpenyőben, lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk a cukrot a tejszínben, belekeverve a fűszereket is. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd folyamatos keverés mellett, óvatosan csurgatjuk a tojásokat, vigyázva, nehogy kicsapódjon. Óvatosan, kanalanként adjuk hozzá a sütőtökpürét, és finoman elkeverjük. Elővesszük a tésztát, vékonyra nyújtjuk, és egy kivajazott piteformába (23 cm) simítjuk. Lefedjük egy réteg alufóliával, sütőgyöngyöt szórunk bele, és 5 percig sütjük. Ha kész, megtöltjük a sütőtökkrémmel. 35 perc alatt készre sütjük, majd szobahőmérsékletűre hűtve megszórjuk fahéjas porcukorral, a tányéron meglocsolhatjuk juharsziruppal is.
TIPP: A sütőtök jobban megőrzi természetes édességét, ha főzés helyett lassú tűzön, a sütőben sütjük meg.