A hűvösödő időjárás meghozza a laktatóbb, tartalmasabb ételek iránti vágyat – ebben a szellemben keresgéltünk a hagyományos ízek és az újszerűbb megoldások között.
Forrás: Shutterstock
Őszi zöldségleves szalonnával
Elkészítés: 60 perc. Nehézség: **
Hozzávalók (6 adag): 10 dkg erdélyi szalonna (vékony hasaalja-szalonna) * 30 dkg füstölt tarja * 1 fej vöröshagyma * 2 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * 1 nagy paszternák * ½ zellergumó * 1 kg kelbimbó * 40 dkg fejtett bab (mélyhűtött) * só, őrölt fekete bors, őrölt kömény, majoránna * 1 babérlevél * 40 dkg paradicsomkonzerv * 1 csokor petrezselyemzöld
A tálaláshoz: 10 dkg reszelt sajt, 6 ek bazsalikompesto
Elkészítés: A szalonnát gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk, és a lábosban lassú tűzön kiolvasztjuk, majd megpirítjuk. Rádobjuk a kockára vágott hagymát, és együtt pirítjuk, míg a hagyma aranysárga színt kap. A gyökérzöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák, zeller) megtisztítjuk, és karikára, illetve kockára vágjuk. Hozzákeverjük a pirított hagymás szalonnához, és azonnal hozzáadjuk a fagyasztott babot is. Megsózzuk, majd felengedjük vízzel, és főzzük teljes lángon. Forrás után visszavesszük a lángot takarékra, és kb. 20 percig bugyogtatva főzzük. Beletesszük a kelbimbót és a kockára vágott füstölt tarját, majd további 20 percig főzzük. Jöhetnek a fűszerek és a darabos paradicsomkonzerv. 10 perces főzés után, tálalás előtt tegyük bele a petrezselyemzöldet apróra vágva, majd a tányéron a reszelt sajtot és 1 teáskanál pestót.
Csavart pulykamell árpagyönggyel töltve
Elkészítés: 70 perc. Nehézség: ***
Hozzávalók (6 adag): 70 dkg pulykamell * 50 dkg árpagyöngy * 6 ek olaj * 1 dl fehérbor * 1 l zöldségalaplé * 20 dkg rokfort sajt * 20 dkg mascarpone * 10 dkg friss bébispenót * 1 tk só * 1 kk frissen őrölt fekete bors * 1 ek libazsír
Elkészítés: Az árpagyöngyöt 3 evőkanál olajon aranybarnára pörköljük, majd felengedjük a borral. Hagyjuk, hogy a bor alkoholtartalma elpárologjon, és felöntjük annyi zöldségalaplével, hogy ellepje. Takaréklángon, néha kevergetve puhára főzzük (ha még maradt víz rajta, azt hagyjuk elpárologni). Közben a rokfortot összetörjük, és kikeverjük a mascarponéval, a spenótot felaprítjuk. A sajtkrémet és a spenótot hozzákeverjük a főtt árpagyöngyhöz. A pulykamellet kiterítjük, kiklopfoljuk, és megtöltjük az árpagyönggyel. Feltekerjük, majd a két végét és az oldalát hústűvel összetűzzük. Átkenjük a libazsírral, fóliába tekerjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, majd a fóliát levéve 10 perc alatt átpirítjuk a tetejét. Lefedve 30 percet pihentetjük tálalás előtt, hogy szépen tudjuk szeletelni.
TIPP: Krumpliürét adhatunk hozzá köretként.
Gyors almás rétes
Elkészítés: 60 perc. Nehézség: **
Hozzávalók (12 szelet): 1 csomag réteslap * 4 ek olaj
A töltelékhez: 1 kg alma * 10 dkg mazsola * 10 dkg kalácsmorzsa * 1 citrom leve * 3 cl rum * 10 dkg cukor * ½ biocitrom reszelt héja * 1 kk őrölt fahéj * 2 ek rizskeményítő * 5 dkg vaj * 1 tojásfehérje
Elkészítés: A réteslapokat fektessük egy tiszta, vizes konyharuhára, és a lapokat egyenként kenjük át olajjal, így helyezzük egymásra. 1 rúdhoz 3 lapot használjunk. Az almát hámozzuk meg, majd vágjuk kockákra – folyamatosan locsolgassuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg, majd keverjük hozzá a reszelt citromhéjat is, végül a rizskeményítőt és a mazsolát, hogy felszívja a levét. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és pirítsuk meg benne a kalácsmorzsát, melegen keverjük hozzá a cukrot, a rumot és a fahéjat. Először a kalácsmorzsás keveréket terítsük a réteslapra, majd erre osszuk el a mazsolás almát. A konyharuha segítségével tekerjük fel a tésztát, és tegyük egy olajjal kikent tepsibe. A tetejét kenjük meg tojásfehérjével, és 25 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben süssük ropogósra. 2 rúd lesz a fenti mennyiségből.