Tarolt a világ legrangosabb pezsgőversenyén a Nagy-Somlói borvidék egyik pincészetének pezsgője.
Forrás: Saját
Furmint és chardonnay – ezek a szőlőfajták adják az alapját az aranyérmes magyar pezsgőnek.
A Nagy-Somlói bazaltorgonák alatt elterülő dűlők fürtjeit organikusan művelik a Kreinbacher-birtokon, a profizmus pedig megmutatkozott: a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon a Brut Classic 2016 Magnum pezsgő egy aranyat és két ezüstöt nyert el. Az idei megmérettetésre 30 országból 1073 nevezés érkezett. Közép-Európából csak a magyarok nyertek aranyat.
– Ennek a versenynek a különlegessége, hogy a zsűri mindössze három tagból áll, ők a legjelentősebb pezsgőszakértők a világon
– mondta a Borsnak Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi- és marketingvezetője.
Ők két hét alatt minden tételt „vakon” kóstolnak és értékelnek. Arany- vagy ezüstérmet csak az kaphat, amit mindhárman annak minősítettek. Minimális pontszámkülönbségnél van lehetőség újrakóstolásra és egymás meggyőzésére.
– 2009 óta foglalkozunk pezsgőkészítéssel, és 2014-ben mutattuk be az első pezsgőinket. Az elmúlt öt évben már öt aranyat szereztünk. A 2016 egy nagyon jó évjárat volt, ez is kellett a sikerhez.
Munkánkat segíti tanácsadóként egy francia úr, Christian Forget, aki egy 1833 óta működő pincészet 6. generációs pincemestere – mondta Prisztavok Zoltán, aki hozzátette: decemberben a régiók legjobb pezsgői közül kiválasztják azt, amelyik elviszi a világbajnoki trófeát.