Aktuális

Orbán Viktor: Hazafias kötelességem vétózni

Bors

Létrehozva: 2020.11.26.

Sem Lengyelország, sem Magyarország nem fogad el olyan javaslatot, amelyet a másik elfogadhatatlannak tart - erről állapodott meg mai találkozóján Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki. A politikai feltételekkel kapcsolatos jogszabályok megalkotása nem szükséges a válságkezeléshez, a költségvetéshez szükséges szavazataink viszont nélkülözhetetlenek és megkerülhetetlenek – mondta Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban zajló sajtótájékoztatón elmondta, a lengyelekkel találkozni jóban és rosszban is nagyszerű dolog.

Nagyszerű dolgokról beszéltünk, hiszen a hazáink szuverenitásáról beszéltünk – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor: Ezt Magyarország nem fogadja el

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a tagállamok között vita van. A júliusi EU-csúcson a vitás kérdéseket lezárni nem tudták, de adtak maguknak és a német elnökségnek időt arra, hogy az év végéig megpróbáljon összhangot teremteni köztük, és a tagállamok érdekei között - mondta Orbán Viktor.  Kiemelte: az összhang megteremtése nem sikerült. Továbbra is naprenden van a javaslat, hogy az unió költségvetésével összekötik az úgynevezett jogállamisági feltételeket. Ez Magyarország számára nem fogadható el.

Közös álláspontra jutottak, amiből az utolsó mondatot kiemelve Orbán Viktor elmondta,

egyesíteni fogjuk az érveinket ebben a vitában, és Magyarország nem fogad el olyan javaslatot, ami Lengyelország számára is elfogadhatatlan lenne.

Számos alapvető kérdésben vitánk van az unióval, így nem tehetem ki Magyarországot ki annak a kockázatnak, hogy olyat kényszerítenek a magyar emberekre, amit nem akarnak. Ez nem egy pénzügyi kérdés, ezt a vitát nem lehet pénzzel megoldani.

Az unió nem ad pénzt nekünk, hanem bevisz minket egy közös hitelbe. Ha valaki nem tudja visszafizetni majd a hitelét, akkor azt is nekünk kell majd visszafizetnünk – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

A nyilatkozat utolsó mondatában mindkét ország miniszterelnöke leszögezte,

hogy sem Lengyelország, sem Magyarország nem fogad el olyan javaslatot, amelyet a másik elfogadhatatlannak tart.

Törvényes eszköz a vétó

A magyar vétó egy törvényes eszköz, az unió alapszerződése megadja a jogot minden tagállamnak – mondta Orbán Viktor. Nemcsak lehetőségem, hanem egyszerűen hazafias kötelességem, ha úgy látom, hogy a magyar érdekek veszélyben vannak, akkor lépnem kell – hangsúlyozta.

Elsősorban a migráció, a nemzeti szuverenitás és a gender kérdésében vannak viták az unióval, és ezért kell élni a vétóval. Téved, aki azt hiszi, hogy ez egy pénzügyi kérdés, ezt a vitát nem lehet pénzzel megoldani - mondta Orbán Viktor. "A válságkezeléshez szükséges forrásokat az unió hitelből veszi fel, ráadásul más kockázatát is futni kell" - tette hozzá. Semmilyen pénzügyi vesztesége nem származik az országnak abból, ha nem jön létre a válságkezelő alap, erre a pénzre ugyanis nem nekünk van szükségünk. A jogállamisággal kapcsolatos jogszabályok megalkotása nem szükséges a válságkezeléshez - mondta a miniszterelnök. A költségvetéshez szükséges szavazataink nélkülözhetetlenek és megkerülhetetlenek – hangsúlyozta.

Morawiecki: Bárkit kipécézhetnek

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a júliusi csúcs egész Európa sikerével zárult. Most egy teljesen új mechanizmus előtt áll az unió, és ezzel az önkényes mechanizmussal az egész EU is széteshet. Ez a rendelet a költségvetésre vonatkozik, miközben egyéb nem odaillő eszközöket behoz - tette hozzá. Nem lehetséges, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje - mondta a kormányfő.

A német elnökség nem alkalmazkodott a júliusban megfogalmazott alkuhoz - mondta Morawiecki. 27 ország különféle jogrenddel és hagyománnyal rendelkezik, és ezt értékelni kell - tette hozzá. A vétó joga benne van a szerződésekben, és ez azt szolgálja, hogy tudjunk foglalkozni a saját érdekeinkkel. Bár ma Magyarországot és Lengyelországot támadják, de holnap újabb ország kerülhet napirendre - mondta Morawiecki.

Mateusz Morawiecki arról is beszélt, hogy egy soha véget nem érő vita lehet a politikai ügyekből, az ilyen feltételrendszer eszköz lehet országok megtámadására. Ez az út az unió szétveréséhez vezethet, ezt a logikát el kell utasítani. Nincs szükség a kétsebességes unióra, a szerződések alapján kell eljárni - tette hozzá. Lengyelország számára elfogadhatatlan az unió által javasolt megállapodás - mondta.

(Origo)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek