Aktuális

A nap legfontosabb koronavírus-hírei egy helyen – december 30.

Bors

Létrehozva: 2020.12.30.

A LEGFONTOSABB HAZAI ÉS NEMZETKÖZI KORONAVÍRUS-HÍREK

1972 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 319 543 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 137 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9429 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 144 234 fő, az aktív fertőzöttek száma 165 880 főre csökkent. 6 155 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 425-en vannak lélegeztetőgépen.

***

Megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni német-amerikai vakcina második, 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánya szerdán kora reggel. A 35 ezer ember vakcinázására elegendő oltóanyagokat tartalmazó konténert a repülőtérről egy raktárbázisra szállítják, ahol szortírozzák és továbbítják 21 oltópontra, több fővárosi és vidéki kórházba. A vakcinák olyan dobozokban érkeztek, amelyek képesek mínusz 60 és mínusz 90 fok közötti tárolási hőmérsékletet biztosítani nekik tíz napig.

***

Egyre több koronavírusos betegeket kezelő orvos és ápoló kapja meg a védőoltást, amelyeket már 21 oltóponton adnak be, hangzott el az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt az oltási tervről, és arról is, hogy nagyon biztonságosak a koronavírus elleni védőoltások, illetve nem igaz, hogy a semmiből fejlesztették ezeket.

***

Engedélyezte szerdán a brit gyógyszerfelügyelet az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű koronavírus-vakcinájának forgalmazását. Ez a második olyan vakcina, amelynek alkalmazását a brit szakhatóság jóváhagyta.

***

December 23-án a Pfizer-Biontech vakcina szabadalmát kidolgozó Karikó Katalin is beoltatta magát koronavírus ellen. A szakember a Borsnak elárulta, hogy az oltás teljesen természetes és növényi nukleotidokból készül, nincs benne semmi ismeretlen anyag és egyetlen állatból sem használ fel sejteket, sem baktériumokat, semmit.

***

Az Egyesült Államokban is felbukkant kedden a koronavírus gyorsan terjedő mutációja, amelyet néhány hete azonosítottak első ízben Délkelet-Angliában. Az egészségügyi hatóságok megpróbálják kideríteni, hogy a húszas éveiben járó coloradói férfi kitől kapta el a vírust, ő ugyanis nem járt az elmúlt napokban olyan országokban, ahol már megjelent az említett vírusvariáns.

***

Nem ötvenezer, hanem feltehetően félmillió, vagyis a korábbiakban közölteknél tízszer több fertőzött volt Vuhan városában, ahonnan elindult világjárványt okozó koronavírus - állapította meg a kínai betegségmegelőzési központ. Jen Csung-huang, a kínai külügyi tanács globális egészségüggyel foglalkozó illetékese részben a járvány kirobbanásakor uralkodó káosszal magyarázza azt, hogy a helyi hatóságok a valósnál jóval kevesebb fertőzöttről tájékoztattak, részben pedig azzal, hogy nem szerepeltették a hivatalos kimutatásban a tünetmentes eseteket.

***

Németországban az utóbbi 24 órában 1129 halálesetet jelentettek az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben. Így már 32 107 áldozatot szedett a járvány. Az előző rekord 962 haláleset volt, egy hete, december 23-án regisztrálták.

***

Csehországban megdöntötte az eddigi rekordot az új koronavírussal fertőzöttek napi száma - közölte az egészségügyi minisztérium szerdán. A 10,7 milliós országban kedden 16 329 új fertőzést regisztráltak, és a pozitív koronavírustesztek aránya is rekordot döntött, 48,5 százalékos volt. A kórházban kezelt Covid-19-betegek számában is növekedést regisztráltak, 5712 beteget kezelnek, ami a legmagasabb szám az elmúlt hónapban. Közülük 826-an súlyos állapotban vannak.

EGYÉB KORONAVÍRUS-HÍREK

Bangó Margitot a koronavírus békítette össze a lányával. Az énekesnő lánya, Marika közel egy évtizeden keresztül harcolt egymással. Nem túlzás azt állítani, hogy a köztük lévő kibékíthetetlen ellentéttől éveken keresztül hangos volt a magyar sajtó, ám idén karácsonykor a felek kibékültek egymással.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek