Aktuális

Év végére megérkezik az első adag vakcina

H. N. Zs.

Létrehozva: 2020.12.17.

A járvány megállításának egyetlen módja a lakosság immunizálása, aminek sikerességéért a kormány mindent megtesz. A vakcinázás várhatóan az év első napjaiban kezdődik meg, és az igényfelmérés egyelőre igen reményt keltő.

Meghaladta a kétszázezret a koronavírus elleni oltásra jelentkezők száma – jelentette be a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba közösségi oldalán és hozzátette, változatlanul nagy az érdeklődés, és nagyon sokan szeretnének élni ezzel a lehetőséggel. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kabinet több vakcina gyártóval is egyeztet, már több millió adag oltóanyagot lekötött.

Év végére megérkezik az első adag

Úgy tűnik a Pfizer és BioNTech vakcinája az USA-ban már 21-én, az Európai Unióban pedig néhány nappal később megkapja a végleges forgalomba hozatali engedélyt. Mikor Magyarországra érkezik már minden engedéllyel rendelkezni fog, ami garantálja a biztonságosságát és a hatékonyságát.

Nincs tudomásom arról, hogy másik vakcina is olyan előrehaladott stádiumban lenne, mint a német-amerikai, amivel már év elején elkezdődhet a lakosság immunizálása– magyarázta dr. Rusvai Miklós virológus professzor. – A Moderna vakcina állítólag december 28-án kap majd Amerikában forgalomba hozatali engedélyt, de azt nem lehet tudni, hogy hol tartanak az ezzel kapcsolatos európai vizsgálatok, sőt azt sem, hogy az Európai Unió ebből kötött-e le egyáltalán – mutatott rá a virológus.

Csak vakcinával érhető el a nyájimmunitás

A vírus járványos terjedése csak a lakosság immunizálásával állítható meg.

Ez az egyetlen biztos megoldás. A kezelések eredményessége egyelőre jóval alacsonyabb, mint a vakcinázás hatékonysága. Aki még nem fertőződött meg, annak mindenképpen ajánlom az ingyenes és önkéntes vakcina felvételét, mert az felébreszti az immunrendszert és fél évre védelmet nyújt. Azoknak sem árt a vakcina, akik már átestek a betegségen, ugyanis emlékezteti az immunrendszert a támadóra, így erősítve az immunválaszt a vírus ellen – magyarázta a professzor.

Egyelőre egyik vakcinát sem tesztelték elegendő 16 éven aluli gyermeken, kismamán és immunhiányos betegeken, így nekik egyik vakcina beadása sem javasolt.

A gyerekeknek, kismamáknak vagy immunhiányos betegségben szenvedőknek azt ajánlom, bármilyen koronavírus elleni oltás felvétele előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal.

Lacza Zsombor is beoltatja magát

Dr. Lacza Zsombor szerint a hatóságok által engedélyezett vakcinák teljesen megbízhatóak, így ezek beadatása javasolt a lakosság számára.

Úgy az európai, mint a magyar hatóságok által engedélyezett oltóanyagokat célszerű beadatni, hiszen ezek mindegyike átment egy nagyon alapos engedélyeztetési procedúrán, ami garantálja a biztonságosságát és a hatékonyságát – magyarázta a plazmaterápia hazai éllovasa, dr. Lacza Zsombor, az OrthoSera Kft. ügyvezetője, a Testnevelési Egyetem Tudományos Rektorhelyettese, aki a Borsnak elárulta: ő is élni fog az engedélyezett, ingyenes és önkéntes vakcina fölvételével. Dr. Lacza Zsombor és csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy legyen egy stabil, hosszú ideig tárolható készítmény, ami célzottan a vírus ellen hat.

Ez a gyógyszerfejlesztés a plazmaterápia egy lépcsővel tovább fejlesztett változata – magyarázta a szakember, akitől azt is megtudtuk, hogy az Operatív Törzs további engedélyt adott a vérplazmaterápia klinikai vizsgálataira, mellyel emberek százainak élete menthető meg. – Az a jövő zenéje, hogy mi lesz az immunizálás megkezdése után, de az sem kizárt, hogy visszamérjük majd a beoltott emberek plazmáját, hiszen ha a vérplazmájukban megfelelő az ellenanyagszint, ők is lehetnek donorok, akik újabb és újabb életeket menthetnek meg.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek