Újév napjához számos babona és hagyomány kötődik, amelyet egyesek szerint érdemes betartani, ha szebb esztendőt akarunk magunknak.
Sokan sertéshús fogyasztásával ünneplik az újévet. A malac ugyanis orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, ráadásul kitúrja a földből a szerencsét. Itthon virsli és sült formájában is szívesen fogyasztják.
A magyaroknál a lencsefőzelék és a lencsleves a legnépszerűbb újévi étel. A babona szerint ugyanis ha ebből sokat eszünk január elsején, anyagilag jó évünk lesz. De hasonló jelentéssel bír a bab és a borsó is.
Vannak azonban olyan ételek, amelyeket tilos ilyenkor fogyasztani a babonák szerint. A szárnyasok elrepülnek, a vadak elfutnak, a halak elúsznak, a rákok pedig visszafelé haladnak a szerencsével.
A hagyomány szerint a tanyéron hagyott maradék azt jelenti, hogy az elkövetkezendő évben is mindig lesz mit a tényérunkra tenni.
Újév napján tilos kivinni a szemetet a házból, tartja a hagyomány, mert vele együtt a szerencsénket is kidobjuk.
Az év első napján nemcsak ruhát mosni tilos - ami elveszi a szerencsét -, de teregetni is. Ez ugyanis akasztott embert, vagyis halálozást jelent a családban.