Aktuális

Fico: Magyarország és Lengyelország a szlovák kormány árulása ellenére sikerrel jártak a jogállamisági vitában

Bors

Létrehozva: 2020.12.11.

Robert Fico volt szlovák kormányfő, az ellenzéki Smer-SD elnöke tegnap délutáni, „A szlovák kormány árulása ellenére Magyarország és Lengyelország sikerrel járt az EU-val folytatott vitában” című sajtótájékoztatóján az uniós költségvetés és a helyreállítási alap magyar-lengyel vétója kapcsán kialakított álláspontja miatt újra élesen bírálta a szlovák kormányt.

Fico ismételten a V4 együttműködés támogatására szólított fel, véleménye szerint a kormánykoalíció szét akarja verni a V4-et, amivel nagy külpolitikai hibát vét. Több kérdésben, például a migrációban kiálltunk egymás mellett, egy ilyen szövetséget nem lehet egyszerűen ignorálni az EU-ban.

Ahelyett, hogy a szlovák kormány leült volna egyeztetni a V4-es partnerekkel a költségvetési vita kapcsán, inkább hátba szúrták a magyarokat és lengyeleket. 

"Ahelyett, hogy Szlovákia a legjobb négyes (V4) mellett állt volna ki, mert a cseh köztársasági elnök is egyértelműen kiállt Lengyelország és Magyarország mellett, ezt a három országot figyelmen kívül hagyta. Úgy gondolták, hogy inkább majd "megsimogatatják a buksijukat" a hollandokkal, németekkel és a franciákkal, mert nekik ez a jobb. Ebben a pillanatban sokkal fontosabb az együttműködés a V4-en belül. Nagyon sajnálom, de szerintem Lengyelországtól és Magyarországtól elnézést kell kérnie a jelentős együttműködés elárulásáért azoknak, akik ezt elkövették.  Igor Matovič  miniszterelnöknek, Ivan Korčok külügyminiszternek és társaiknak" - mondta Fico.

A „legszomorúbb dolog” Fico szerint az egészben, hogy Magyarország és Lengyelország eredményes volt a vitában: hatalmas sikert értek el az EU többi részével szemben, akik diktálni akarták számukra, hogy mi a jog és jogállamiság. Budapest és Varsó nagy sikerének nevezte, hogy az EU Bíróságához lehet fordulni a kérdésben.

"Ha azt jóváhagyják, amit kompromisszumként javasolnak, akkor azt mondhatjuk, hogy Lengyelország és Magyarország hatalmas nemzetközi sikert" játszott meg" az EU többi részével szemben, amely az alapvető jogokra és a jogállamiságra új szabályokat akart diktálni" - mondta Fico.

Hozzátette, hogy a kompromisszum az volt, hogy az euróalapok felhasználására készülő, a jogállamiság betartásának feltételétől függő mechanizmus "kizárólag az uniós források felhasználására vonatkozzon".

Ezért egyetlen ország ellen sem indítható el kritikus mechanizmus csak azért, mert valami nem tetszik az egyes EU-országoknak
- jegyezte meg a Smer-SD elnöke.

Fico szerint Magyarország és Lengyelország miniszterelnöke rendkívüli sikereket ért el azzal, hogy "olyan fogalmakat tudtak a kompromisszumba hozni, mint az ország nemzeti identitása, vagy egy az állam működésének alapvető strukturális előfeltételei".

Az óriási siker abban rejlik, hogy ennek az (EU) rendeletnek a megsemmisítését kérhetik az EU Bíróságától, és mindenkinek várnia kell a döntés meghozataláig
- mondta Fico.

Nem csodálkozna azon, hogy Orbán vagy Kaczynski erre a sikerre építené a politikai jövőjét.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek