Nincs karácsony töltött káposzta nélkül, és az aranygaluska sem maradhat ki a menüből – de egy kellemes, könnyen elkészíthető koktél jó hangulatot ad az ünnepi estének.
Forrás: Shutterstock
Lazacleves
Elkészítési idő: 1 óra. Nehézségi fok: ***
Hozzávalók (4 adag): 40 dkg lazacfilé * 50 dkg krumpli * 1 fej vöröshagyma * 1 póréhagyma * 1 csokor friss kapor * 2 dl tejszín * 5 dkg vaj * 1 tk só * 1 kk őrölt fekete bors * 1,5 l zöldségalaplé
Elkészítés: A lazac bőrét lehúzzuk, és kockákra vágjuk. A krumplit hámozás után szintén felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk, a póréhagymát karikákra. A vajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a krumplit, felengedjük az alaplével, és elkezdjük főzni. 10 perc múlva beletesszük a póréhagymát és a lazacot is. Megsózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a tejszínt, és lassú tűzön készre főzzük. Kaporral megszórva, citromszeletekkel tálaljuk.
Töltött káposzta
Elkészítési idő: 6 óra. Nehézségi fok: ***
Hozzávalók (6 főre): 80 dkg darált sertéshús (lapocka) * 10 dkg darált füstölt szalonna * 10 dkg darált füstölt kolbász * 2 kis fej vöröshagyma * 4 gerezd fokhagyma * kis csokor friss kapor * só, bors, borsikafű ízlés szerint * 2 dl hideg víz * 1 ek fűszerpaprika * 10 dkg rizs * 10 nagyobb káposztalevél * 1 kg vágott savanyúkáposzta * 10 dkg füstölt császárszalonna * 20 dkg főtt, füstölt sertéstarja * 3 TV-paprika * 3 paradicsom * 2 egész tojás. A tálaláshoz: tejföl
Elkészítés: A töltelékhez a darált húst, a darált füstölt szalonnával és kolbásszal egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a félig megfőzött rizst. Ízesítjük sóval, borssal, borsikafűvel, friss kaporral és 2 gerezd fokhagymával. Hozzáteszünk 1 fej nagyon finomra vágott vöröshagymát és a 2 egész tojást. Összedolgozzuk, hogy formázható massza legyen belőle. Majd 10 gombócot formázun, amelyet a káposztalevelekbe töltünk. Odatesszük a szálaskáposztát. Kevés olajon a félszer fél centisre vágott füstölt császárszalonnát és főtt, füstölt tarjakockákat elkezdjük pirítani. Hozzáteszünk 1 fej finomra vágott vöröshagymát, a 3 apró kockára vágott TV-paprikát és a 3 apró kockára vágott tisztított (forrázott, héjatlan) paradicsomot. Majd rátesszük a kimosott, apróra szeletelt káposztát. Sóval, borssal, borsikafűvel és kaporral ízesítjük. Megszórjuk egy minimális pirospaprikával. Fölengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. A tetejére helyezzük a töltelékeket és lassú tűzön 110 fokon, 1 óra alatt készre főzzük. Tejföllel tálaljuk.
Aranygaluska
Elkészítési idő: 2 óra. Nehézségi fok: ***
Hozzávalók (8 adag): 40 dkg liszt * 3 dkg cukor * 10 dkg vaj * 2 tojássárgája * 1,5 dl tej * 2 dkg élesztő * ½ kk só. A töltelékhez: 10 dkg darált dió * 5 dkg cukor * 5 dkg vaj * 1 kk reszelt citromhéj.
Vaníliasodó
Hozzávalók (8 adag): 8 dl tej * 4 tojás sárgája * 1 rúd vanília * 3 dkg vaj * 5 dkg cukor * 1 tk rizskeményítő.
Elkészítés: Készítsük el a tésztát: a langyos tejben oldjuk fel a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és meleg helyen futtassuk fel. A tészta hozzávalóit a vaj kivételével keverjük össze, és dolgozzuk ki a tésztát – az olvasztott vajat a dagasztás utolsó fázisában adjuk hozzá, majd letakarva, meleg helyen kelesszük a duplájára. Közben keverjük össze a töltelék hozzávalóit, a vajat szintén olvasszuk meg előtte. A megkelt tésztát gyúrjuk át, és nyújtsuk ki 2 centi vastagságúra, és 2,5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval, vagy egy olajba mártott pohár szélével szaggassuk ki. Rétegezzük a kivajazott kuglófformába: minden réteget kenjünk át a töltelékkel. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig. Közben elkészíthetjük a vaníliasodót. A tojássárgáját a vajjal, a keményítővel és a cukorral habosra keverjük, majd 2 dl tejjel felhígítjuk. A vaníliarúdból kikaparjuk a magokat, és ezeket a rúddal együtt a maradék tejbe tesszük és felforraljuk. A vaníliarudat kivesszük, és folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a tojássárgájás keveréket, és néhány percig kis lángon főzve besűrítjük. Az aranygaluskával tálaljuk.