Mindenkivel megesnek konyhai balesetek, azonban sokan hirtelen nem is tudunk hova kapni, ha megvan a baj, idegességünkben pedig sokszor a lehető legrosszabbat cselekdjük. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sokat látott tűzoltók tapasztalatai alapján szeretne segíteni, mit is tegyen az átlagember, ha baj történik a konyhában, azaz ha véletlenül kigyullad az étolaj.
• Soha ne öntsön vizet a forró olajra!
• Használjon egy enyhén vizes lepedőt a tűz elfojtására!
• Helyezzen fedőt a kigyulladt edényre!
A szakemberek szerint persze a legjobb minden ilyesmit megelőzni, ehhez pedig azt javasolják, hogy senki, soha ne hagyjon őrizetlenül tűzhelyet, és minden gyúlékony tárgyat pakoljunk el a közeléből.
A túzoltók még egy oktatóvideóval is készültek, a felvételen pedig pontról pontra be is mutatják, hogyan cselekedjünk szakszerűen: