Aktuális

Forró olajban lesz tökéletes a farsangi fánk

Bors

Létrehozva: 2021.01.09.

Vízkereszttel lezárult a karácsonyi időszak, és azonnal kezdetét is vette a hamvazószerdát megelőző húshagyó keddel záruló farsang. A most következő heteket hagyományosan a mulatozás határozza meg, igaz, a világjárvány miatt idén aligha szerveznek nagyszabású partikat. A tradíciókról mégsem kell teljesen lemondanunk, ugyanis az ízletes farsangi fánkokat ezúttal is bárki elkészítheti akár otthon.

Többféle változata van

A nagyböjt 40 napján a régiek bűnbánatot gyakoroltak, és szerényen étkeztek. Hogy az ebből fakadó nehézségeket jobban viseljék, a farsang teljes ideje alatt engedélyezettek voltak a különböző mulatságok, és ilyenkor olyan ételek is az asztalra kerültek, amelyek máskor nem. Jellegzetes farsangi ételnek számít a fánk, amelynek számtalan változata ismert.

Lényeges a konyha hőmérséklete

Wossala Rozina úgy véli, hogy a szalagos fánk igencsak ínycsiklandó édesség, és még saját receptjét is készséggel megosztotta velünk.

Nagyon fontos, hogy a finomlisztet átszitáljuk, hogy a tészta levegősebb legyen, és ne váljon csomóssá – kezdte a gasztronómia szakértője, és kifejtette: az sem közömbös, hogy milyen hőmérséklet uralkodik a konyhában. – A legjobb, ha figyelünk rá, hogy ne akkor szellőztessünk, amikor a tésztával dolgozunk, hiszen úgy nem lehet egységes a klíma. A vajat olvasszuk meg, de ne forrón adjuk a tésztához! A tésztába kell még egy kis porcukor, egy késhegynyi só, illetve tej és tojássárgája. A hozzávalókat jól gyúrjuk össze, majd óvatosan dolgozzuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjét! Kelesszük a duplájára, majd a tésztából készítsünk labdacsokat, amelyeket ismét hagyjunk egy kicsit kelni. A fánkokat bő, forró olajban süssük ki! Nem szabad egyszerre túl sokat tenni a serpenyőbe, nehogy az olaj lehűljön! Az első oldal sütésekor a serpenyőt ta­karjuk le! – mondta Rozina, aki legszívesebben ba­racklek­várral fogyasztja a finomságot.

Gyorsan kész van a palacsintafánk

A fánkkészítésnek persze egyszerűbb módja is létezik. Egyesek szerint elegendő egy igen sűrű, már nem folyós palacsintatésztát készíteni, amit merőkanál segítségével adagolhatunk az olajba. Ügyelni kell rá, az olaj nagyon forró legyen, hogy a tészta gyorsan megsüljön, és ne legyen ideje megszívni magát!

Rombusz formájú csörögefánk

Senki számára nem jelenthet kihívást a csörögefánk elkészítése. Egyszerűen össze kell dolgozni a hozzávalókat, és már nyújthatjuk a tésztát, hogy kis rombuszokat vágjunk belőle egy éles késsel. Ezeket dobjuk a forró olajba, amikor aranybarnára sül, akkor ki is vehetjük. Lekvárral, porcukorral az igazi.

Hozzávalók:

  • 3 darab tojás
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál rum
  • 1 evőkanál cukor
  • egy kevés tej

Túrófánk a királyoknak

Aligha lehet ízletesebbet elképzelni a túrófánknál! A szalagos fánk receptjéből kiindulva a tésztába túrót és pluszlisztet gyúrunk, és ebből sütünk diónyi darabokat. A legjobban a málnalekvárral harmonizál, de természetesen baracklekvárral is megpróbálhatjuk.

Tudta?

– A porcukor különösen jót tesz az édességünknek, ha fahéjjal keverjük.

– A különlegességek kedvelői finomra vágott friss bazsalikommal bolondíthatják meg a ledarált ananászt, ez az elegy bármelyik fánkot feldobja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek