Aktuális

Jó hír! Célegyenesbe ért az osztrák-magyar vakcina fejlesztése

Bors

Létrehozva: 2021.01.09.

A világ számos országában zajlanak a vakcinafejlesztések, így Magyarországon is. Dr. Jakab Ferenc elmondta, az osztrák-magyar vakcinafejlesztés célegyenesbe ért.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Dr. Jakab Ferenc a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának vezetője beszámolt az osztrák Cebina céggel közösen fejlesztett vakcina jelenlegi állapotáról az ATV híradójában.
A vakcinafejlesztési projekt laboratóriumi fázisa megkezdődött, és január végén, február elején kezdjük az állatkísérleteket is. Nagyon bízom benne, hogy hamar eredményt tudunk produkáln
 – fogalmazott a professzor. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mikorra várható beadható oltás.

Jelenleg a Pfizer és BioNTech vakcina érhető el az országban, de hamarosan megérkezik a Moderna és a AstraZeneca oltóanyaga is. A virológus professzor szerint ezek az oltóanyagok hatásosak lesznek az új koronavírus-mutációval szemben is.

Szerinte nem kizárt, hogy a későbbiekben újabb vakcinák kellenek majd a mutációk miatt, de ezek kifejlesztése már jóval gyorsabban, akár néhány hét alatt is megoldható lesz, mivel a prototípus már megvan. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az álhírekkel ellentétben nincs miért tartani az oltástól, mert az új generációs vakcinák teljesen biztonságosak. Kiemelte, hogy ezeknek az oltóanyagoknak nincs semmilyen komoly mellékhatásuk, esetleg némi hőemelkedés fordulhat elő, illetve bepirosodhat az oltás helye.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek