Omlós, szaftos marhahús, intenzív mártás, puha zsemlegombóc. Csak olvasni is mennyei élvezet, ugye? Most eláruljuk, hogyan lesz a vadas igazán ízletes.
Forrás: Bors
Az első lépésként egy deciliternyi vizet forraljunk fel, és tegyünk bele jó sok borókabogyót. Fedjük le és hagyjuk állni! Néhény perc alatt megpuhul, ha ez bekövetkezett, a bogyókat nyomkodjuk szét, hogy jobban kiengedjék az ízüket!
Közben kezdjünk főzni egy marhahúsleveshez hasonló alapot. Egy nagy darab marhacombot vágjunk két-három darabra, és tegyük annyi jéghideg vízbe, hogy néhény centi vastagon ellepje. Tegyünk hozzá szemes borsot, borókabogyót, sót, néhány gerezd fokhagymát, két fej pucolt, de egészben hagyott vöröshagymát, majd forraljuk fel. Ezután gyöngyözve főzzük másfél órán keresztül. Most jött el az ideje, hogy hozzáadjunk néhény darab nagyobb sárgarépát, illetve egy kis darab fehérrépát és zellert. Ha a hús és a zöldségek szétnyomhatóra főttek, húzzuk félre az edényt a tűzről!
Emeljük ki a húst, tegyük át egy másik edénybe, és egy nagyon sűrű szűrőn keresztül szűrjük rá a levest!
Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat, majd szórjunk bele kristálycukrot. Adjunk hozzá egy fej finomra vágott vöröshagymát, és két gerezd zúzott fokhagymát. Ha üvegesre pirultak, enyhén sózzuk és borsozzuk, majd a szűrőből tegyük hozzá a szemes fűszerek nélkül tegyük rá a zöldségeket! Még ne törjük azokat össze, hagyjuk inkább, hogy enyhén pirulni kezdjenek! Egy-két evőkanál mustárral bolondítsuk meg, majd a borókás esszenciával ízesítsük! Öntsünk rá egy kevés tejszínt, majd botmixerrel pürésítsük!
Ekkor állíthatjuk be a kívánt ízt és sűrűséget tejszín, borókakivonat, bors és mustár segítségével! A legjobb, ha a mártás a krumplipürénél folyósabb, de nem túl híg!
A szikkadt zsemlét vágjuk kisebb kockákra, majd olaj nélkül pirítsuk meg egy serpenyőben! Tojásból, lisztből és vízből egy kevés sóval készítsünk nokedlitésztát. Keverjünk hozzá apróra vágott petrezselymet és a pirított zsemlekockákat! Ha szeretnénk, most érdemes kiegészíteni nagyon apróra vágott, jól lepirított húsos szalonnával. Ha ezzel megvagyunk, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy egy formálható tésztát kapjunk. Formázzunk gombócokat és lobogó vízben főzzük ki!
A húst emeljük ki a levéből, vágjuk szeletekre vagy csíkokra, majd fokhagymával egy kevés zsiradékon (akár a szalonna zsírján) pirítsuk meg! Ha kedvünk tartja, így tehetünk a gombóccal is.
Már csak a tálalás van hátra!
A tányérra tegyünk a gombócból és a húsból, majd öntsünk melléjük a mártásból is. Ezzel pedig „Be van fejezve a nagy mű, igen! A gép forog, az alkotó pihen!”