Aktuális

Franciaországban továbbra sem várható újabb lezárás

MTI

Létrehozva: 2021.02.05.

Franciaországban az egészségügyi helyzet jelenleg nem indokol egy harmadik általános karantént - jelentette ki csütörtökön Jean Castex miniszterelnök a koronavírus-járványról tartott heti sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI

A kormányfő ugyanakkor jelezte, hogy a végrehajtó hatalom "nem fog habozni (a lezárással), amennyiben a járványügyi mutatók "gyors és jelentős romlást" mutatnak.

"Egy újabb karantén csak végső esetben lehetséges (...)

Nem azt a célt tűztük ki, hogy késleltetjük ezt a lehetőséget, hanem azt, hogy mindent megteszünk azért, hogy elkerüljük" - fogalmazott Jean Castex, elismerve ugyanakkor, hogy a helyzet továbbra is "rendkívül törékeny", miután a vírusnak a korábbinál fertőzőbb brit, dél-afrikai és brazil variánsai az újabb fertőzéseknek már 14 százalékát teszik ki, míg ez az arány egy hónappal ezelőtt csak 3,3 százalék volt.

A napi új esetek száma hetek óta átlagosan 20 ezren stagnál, átlagosan napi 1600 betegfelvétel történik a kórházakban, amelyek a miniszterelnök szerint "nagyon magas számok", de két hete "viszonylag stabilak".

Az intenzív ágyak 63 százalékán fekszenek koronavírusos fertőzöttek, így az ország egyes részein a héten már elhalasztották a nem sürgős műtétek tíz százalékát.  

"A vírushoz kapcsolható lakosonkénti halálozási arány Franciaországban az egyik legalacsonyabb Európában. A vírus terjedése nem emelkedett jelentősen, a pozitív tesztek aránya összességében stagnál (6,7 százalékon). Mindez az elmúlt hónapokban alkalmazott stratégia hatásaival magyarázható" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Jean Castex sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az otthoni munkavégzést nem használják ki eléggé a munkáltatók a járvány megfékezésére, s az év vége óta csökkent az otthonról dolgozók aránya.

"Túl sok az olyan vállalat, ahol lehetséges lenne az otthoni munkavégzés, de nem használják vagy csak alig" - mondta a miniszterelnök, példamutatásra kérve közszférát.

A kormányfő megerősítette, hogy a jövő hét végéig minden idősotthonban élő megkapja a koronavírus-elleni oltás első dózisát, s azt is jelezte, hogy az AstraZeneca vakcinái érkezésének köszönhetően továbbgyorsulhat szombattól az oltási kampány, s újabb 1,7 millió regisztrációs helyet nyit meg a kormány az oltások első dózisára.  

"Az oltási kampány mostmár gyors ütemben zajlik" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Átlagosan naponta 100 ezren vehetik fel az oltást.

"Továbbra is az a cél, hogy minden 65 év feletti májusig, nyár végéig pedig minden francia megkapja az oltást" - mondta Jean Castex.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek