Még javában tart a farsangi időszak, így fánk nélkül elképzelhetetlen egy hétvégi menü. Habár a szalagos desszert nem épp könnyű recept, megéri a fáradságot.
Forrás: mindmegette.hu
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (4 személyre): 5 vöröshagyma * 2 ek vaj * 1 ek olaj * 1,5 dl száraz fehérbor * 1 ek liszt * 1 l húslevesalaplé * só, bors * 1 babérlevél * 1 ág kakukkfű * 6 szelet bagett * 10 dkg kemény sajt
Elkészítés: A hagymákat meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk. Egy lábasban vajat és olajat forrósítunk, hozzáadjuk a hagymakarikákat, és kb. 30 percig dinszteljük. Hozzáöntjük a bort, és nagy lángon forraljuk néhány percig. Meghintjük a liszttel, és alaposan elkeverjük. Hozzáöntjük az alaplét, sózzuk és borsozzuk, babérlevéllel és a leöblített kakukkfűvel ízesítjük, majd kis lángon 20 percig főzzük. Közben megpirítjuk a kenyérszeleteket, és lereszeljük a sajtot. A kész levest hőálló tálkákba adagoljuk, mindre 1-2 szelet pirítóst teszünk, és megszórjuk a reszelt sajttal. A tálkákat nagy tespibe tesz- szük, és forró sütőbe toljuk addig, amíg a sajt megolvad.
Baconbe tekert aszalt szilvás csirkemell
Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg csirkemellfilé * só, bors * 20 dkg aszalt szilva * 20 dkg bacon * olaj.
Elkészítés: A csirkemellet szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, megszórjuk sóval, borssal. A kiterített szeletekre halmozzuk az aszalt szilvát, majd jó szorosan feltekerjük. A szilvával töltött filéket beborítjuk baconnel. Egy serpenyőben olajat hevítünk, belehelyezzük a csirkemelleket, 20 percen át 200 fokos sütőben fólia alatt sütjük, majd fólia nélkül készre pirítjuk.
TIPP: főtt rizzsel és salátával tálaljuk.
Farsangi szalagos fánk
Elkészítési idő: 90 perc. Nehézségi fok: ****
Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg liszt * 2 dl tej * 4 dkg porcukor * 3 dkg élesztő * 4 tojássárgája * 6 dkg vaj * 1 tk vaníliakivonat * 1 ek rum, vagy rumaroma * 1 citrom * só * olaj
Elkészítés: A lisztet egy nagyobb tálba tesszük, a közepébe lyukat fúrunk, és beleöntjük a langyos tejet. A tejbe tesszük a porcukor felét, belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük. Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok „derekáig” érjen. A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük. Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.