Aktuális

Így lesz szalagos a farsangi fánk – hétvégi menü

Bors

Létrehozva: 2021.02.07.

Még javában tart a farsangi időszak, így fánk nélkül elképzelhetetlen egy hétvégi menü. Habár a szalagos desszert nem épp könnyű recept, megéri a fáradságot.

Forrás: mindmegette.hu

Leves

Francia hagymaleves sajtos pirítóssal

Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 személyre): 5 vöröshagyma * 2 ek vaj * 1 ek olaj * 1,5 dl száraz fehérbor * 1 ek liszt * 1 l húslevesalaplé * só, bors * 1 babérlevél * 1 ág kakukkfű * 6 szelet bagett * 10 dkg kemény sajt

Elkészítés: A hagymákat meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk. Egy lábasban vajat és olajat forrósítunk, hozzáadjuk a hagymakarikákat, és kb. 30 percig dinszteljük. Hozzáöntjük a bort, és nagy lángon forraljuk néhány percig. Meghintjük a liszttel, és alaposan elkeverjük. Hozzáöntjük az alaplét, sózzuk és borsozzuk, babérlevéllel és a leöblített kakukkfűvel ízesítjük, majd kis lángon 20 percig főzzük. Közben megpirítjuk a kenyérszeleteket, és lereszeljük a sajtot. A kész levest hőálló tálkákba adagoljuk, mindre 1-2 szelet pirítóst teszünk, és megszórjuk a reszelt sajttal. A tálkákat nagy tespibe tesz­- szük, és forró sütőbe toljuk addig, amíg a sajt megolvad.

Főétel

Baconbe tekert aszalt szilvás csirkemell

Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg csirkemellfilé * só, bors * 20 dkg aszalt szilva *  20 dkg bacon * olaj. 

Elkészítés: A csirkemellet szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, megszórjuk sóval, borssal. A kiterített szeletekre halmozzuk az aszalt szilvát, majd jó szorosan feltekerjük. A szilvával töltött filéket beborítjuk baconnel. Egy serpenyőben olajat hevítünk, belehelyezzük a csirkemelleket, 20 percen át 200 fokos sütőben fólia alatt sütjük, majd fólia nélkül készre pirítjuk.

TIPP: főtt rizzsel és salátával tálaljuk.

Desszert

Farsangi szalagos fánk

Elkészítési idő: 90 perc. Nehézségi fok: ****

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg liszt * 2 dl tej * 4 dkg porcukor * 3 dkg élesztő *  4 tojássárgája * 6 dkg vaj * 1 tk vaníliakivonat * 1 ek rum, vagy rumaroma * 1 citrom * só * olaj

Elkészítés: A lisztet egy nagyobb tálba tesszük, a közepébe lyukat fúrunk, és beleöntjük a langyos tejet. A tejbe tesszük a porcukor felét, belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük. Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok „derekáig” érjen. A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük. Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek