Aktuális

Koronavírus-vakcina: ijesztőnek tűnő, de ártalmatlan reakciót okozhat a Moderna vakcinája

Bors

Létrehozva: 2021.02.18.

Haragospiros, kör alakú kiütést okozhat a Moderna vakcinája, ami ugyan ijesztőnek tűnhet szakavatatlan szem számára, ám szerencsére nem kell tőle megijedni. Az Amerikában igazolt látványos de ártalmatlan reakciót a köznyelv már el is nevezte COVID-karnak.

Forrás: AFP

Több amerikai személynél is jellegzetes, haragospiros, kör alakú kiütést figyeltek meg, miután megkapták a Moderna cég koronavírus elleni vakcináját. Bár ez a kiütés elsőre ijesztőnek tűnik, az orvosok leszögezték, hogy teljesen ártalmatlan: olykor viszket, de néhány nap alatt feszívódik.A kiütés feltehetően annak a jele, hogy az oltóanyag hatására szervezet immunrendszere működésbe lépett, azaz az oltás hatásos volt

 – nyilatkozta a USA Today megkeresésére dr. Esther Freeman, a Massachusetts-i Általános Kórház bőrgyógyász igazgatója, aki maga is több fotót osztott már meg a különös oltási reakcióról, biztosítva az embereket, hogy ez egy ismert, de ártalmatlan mellékhatás.

A jellegzetes mellékhatást jelenleg is vizsgálják a bőrgyógyászok és allergológusok.

A vöröslő kiütés a szúrás helyén jelentkezik, az átmérője akár 10-15 centiméter is lehet, tapintása néha fájdalmas, és előfordul, hogy viszket is.

A kiütés az első adag vakcina beadását követően 5-9 nappal bukkanhat fel. Ez a késleltetett allergiás reakció egyáltalán nem jelenti azt, hogy az oltás második adagját ne lehetne beadatni, sőt továbbra is ajánlott! Dr. Kim Blumenthal, a Harvard Egyetem orvosi karának járványtani és allergológus professzora azt tanácsolja, hogy ha a kiütés nagyon fáj vagy viszket, érdemes fájdalomcsillapítót, illetve allergia elleni gyógyszert bevenni, valamint az oltás második adagját a másik karunkba kérni – írta meg a házipatika.com.

Ez is érdekelheti!

Kiderült: A fiatalok ezt a vakcinát választják

Korábban és több vakcina érkezik Magyarországra Kínából - videó

Minden, amit a koronavírus-igazolványról tudni akart: mennyibe kerül, ki kaphatja meg, meddig érvényes

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek