Jellegzetes görög rakottétel, amit a törökök is magukénak éreznek. Kell bele borjúhús, krumpli és padlizsán…
Forrás: Getty Images
Ha muszakát szeretnénk készíteni, szükségünk van némi türelemre, de a végeredményt megkóstolva mindenki azt mondja majd: megérte!
Egy jó alaposan megmosott padlizsánt vágjunk fél centi vastag karikákra, majd szórjuk meg sóval és fehér borssal! Egy serpenyőben, minimális olívaolajon enyhén pirítsuk meg és tegyük félre! Két darab burgonyát héjában főzzünk meg, majd megpucolva vágjunk szintén karikákra!
Két fej vöröshagymát vágjunk apróra! Olívaolajon pirítsuk üvegesre, majd adjunk hozzá 40 dkg darált borjúhúst! Sózzuk, borsozzuk! Ha már elkezdett pirulni, öntsük fel 1 dl vörösborral! Szórjunk rá egy evőkanál oregánót és egy kávéskanél fahájat, illetve 4 darab babérlevelet! Öntsünk rá egy dl húslevest (esetleg kockából) és főzzük készre! Most adhatunk hozzá annyi sűrített paradicsomot, hogy egy tartalmas, szaftos ragut kapjunk!
10 dkg vajat olvasszunk fel, majd adjunk hozzá három evőkanál finomlisztet! Készítsünk egy világosbarna rántást, majd öntsük fel 3 dl tejszínnel! Ízesítsük ízlés szerint fehérborssal és frissen reszelt szerecsendióval! Ezzel elkészült a besamell.
Egy kivajazott tepsi aljára tegyünk vegyesen padlizsánszeleteket és burgonyát! Erre halmozzunk a raguból, és bolondítsuk meg egy pici besamellel! Ismét padlizsán és krumpli következik, majd a rétegezést folytassuk addig, míg az alapanyag el nem fogy! A tetejét kenjük meg tisztességgel besamellel, majd borítsuk be reszelt sajttal!
Mivel az összetevők nem nyersek, nem kell sokáig sütni, csak amíg össze nem áll.
A sütést 100 fokon kezdjük, majd 20 perc múlva állítsuk a sütőt maximális hőmérsékletre! Ha a sajt megpirult, az étel tálalható.