Aktuális

Szakértő: kevés az esélye a felületek általi koronavírus-fertőzésnek

Bors

Létrehozva: 2021.02.04.

A koronavírus-járvány ideje alatt a felületek fertőtlenítése is nagy hangsúlyt kapott, ám most úgy tűnik, a betegség érintéssel történő átadásának esélye igen ritka.

Forrás: Pexels.com

Míg tavasszal a legtöbben szertartásszerűen estek át a megszokott óvintézkedéseken mielőtt otthonaikba léptek, ma már jóval kevesebben veszik ennyire komolyan az előírásokat. Mivel a vírusrészecskék a különböző felületeken eltérő ideig képesek életben maradni, a legtöbben inkább mindenüket lefertőtlenítették, ruháikat pedig azonnal a szennyesbe dobták.

Dr. Rusvai Miklós virológus professzor szerint, ezeket a rituálékat továbbra is érdemes betartani. A szakember azt állítja, a fertőzés elsődleges módja valóban a cseppfertőzés, azonban elméletileg megvan a lehetősége a felületekkel való megfertőződésnek is.

Az esetek több mint 95 százalékában a vírus belélegzéssel terjed, de megvan a lehetősége annak, hogy szájon vagy kötőhártyán keresztül valaki a szervezetébe juttatja a vírust különböző felületekről. Egyelőre bizonyítottan ilyen fertőzés még nem történt – mutatott rá Dr. Rusvai Miklós virológus.

Ezzel együtt fontosnak tartom elmondani, hogy mivel az elméleti lehetősége nem kizárható, továbbra is mindenki tartsa be a korábban jól bevált előírásokat. Mosson gyakran kezet, ahol szükségét érzi viseljen kesztyűt és az otthonába bevitt tárgyakat fertőtlenítse le – hangsúlyozta a professzor.

Hasonló eredményekre jutott Emmanuel Goldman mikrobiológus is, aki kezdetekben betartotta az előírásokat, sőt, már jóval korábban maszkban és kesztyűben vásárolt. Később azonban utánajárt, mekkora is az esélye a tárgyakon keresztüli megfertőződésnek. Kutatása során arra jutott, hogy

„kevés a bizonyíték arra, miszerint egy köztes felület segítségével fertőzhetne meg valaki egy másik embert az új koronavírussal”

– írta meg a Nature tudományos folyóirat. Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC már tavaly nyáron nyilvánosságra hozta állásfoglalását arról, hogy a felületek érintése útján történő megfertőződés nem annyira jellemző.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek