Aktuális

30 kórház dolgozóit lakatják jól az étterem-tulajdonosok

Címkék
orvos

Bors

Létrehozva: 2021.03.22.

A pandémia közepette pár lelkes és kitartó gasztroszakember mindennap friss, tápláló és különleges ebédet varázsol az egészségügyi dolgozók számára.

Forrás: saját

Ez már a kezdeményezés harmadik felvonása, ami egy éve, 2020. március 16-án vette kezdetét. Akkor készítették el ugyanis az első 120 adag ebédet. A lelkes csapat ott tart, hogy a kezdeti civil összefogásból mára már 30 kórház, 16 mentőállomás és több oltóközpont dolgozóit lakatja jól a hét minden napján.

– Támogatóként és támogatottként is nagyon jó ehhez a projekthez kapcsolódni, mert nemcsak a rendszeres meleg étel az, ami megkönnyíti az egészségügyi dolgozók mindennapjait, hanem az odafigyelés és szeretet is, ami hozzáadott értékként szintén megkapnak azok, akik naphosszat segítenek a bajba jutott betegeken – mondta a Borsnak Pancsovay Zita, a Borganika gasztrotér tulajdonosa, aki az elsők között csatlakozott az Etesd a dokit elnevezésű akcióhoz, melyet egy Londonból hazaérkező séf indított útjára.

Keve Márton tavaly márciusban kezdett volna egy itthoni étteremben, de a járvány miatt az első napján már nem kellett bemennie: bezártak a vendéglátóhelyek. Ekkor jutott eszébe, hogy ha már itt van egy remekül felszerelt konyha, akkor jó lenne ezt kihasználni.

Hasonló cipőben járt Zita és kollégái is, valamint Serfőző Márta, a Serfőző Gluten Free Bakery tulajdonosa is, aki a Facebookon talált rá a lelkes kis csapatra, és azonnal felajánlotta, hogy egészséges és jó minőségű gluténmentes pékáruval látja el az egészségügyben dolgozókat.

– Dupla a segítség, amit nyújtunk. Egyrészt támogatjuk az egészségügyi dolgozókat, orvosokat, nővéreket, ápolókat, a mentőszolgálat munkatársait, sőt, a takarítószemélyzet tagjait is, valamint az éttermeknek és az őstermelőknek, beszállítóknak is segítünk. Gazdaságilag ugyanis nagyon megváltozott ezeknek a vendéglátást kiszolgáló szektoroknak a helyzete is. A partnereket azzal segíti ez az összefogás, hogy ételeket vásárol tőlük a beérkező pénzadományokból, talán hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy meg tudják tartani az alkalmazottakat. Persze nem piaci áron tesszük ezt, de ez is segítség lehet – fogalmazott lapunknak Márta.

Szerintük most nagy szükség van a segítségre, a kórházak ugyanis napról-napra egyre leterheltebbek, egyre több a beteg, ami hatalmas feladatot ró az egészségügyre. Azt már az első két hullám alatt megtanulták, hogy a legtöbb időt a szervezés viszi el. Zita és Márta ezért a nap jó részét a számítógép előtt tölti. Szervezik az adományok beérkezését és elosztását, közben folyamatosan éttermeket keresnek, amelyek vállalnák, hogy hetente egy-két alkalommal meleg ételt adományoznak a projekt számára.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek