Aktuális

A nap legfontosabb koronavírus-hírei egy helyen – március 5.

Bors

Létrehozva: 2021.03.05.

A LEGFONTOSABB NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KORONAVÍRUS-HÍREK

Júliusban kezdheti el saját fejlesztésű oltóanyagának gyártását és forgalmazását Tajvan.

***

Közösen veszi fel a harcot a koronavírus ellen Dánia, Izrael és Ausztria – újabb kihívásokra is felkészülnek

A tudósok szerint a jövőben további vakcinák létrehozására lesz szükség a koronavírus elleni hatékony védekezéshez. Ennek fényében több ország is összefogott, hogy mutánsok elleni vakcinát dolgozzon ki.

***

A kínaiak már tavaly óta használják koronavírus-tesztelés céljából az eljárást, amely szerint az orr vagy a garat helyett a végbélnyílásból vesznek mintát. Mivel a módszerre egyre több panasz érkezik, a japánok felszólították Kínát a tesztelés ezen formájának megszüntetésére.

***

Kitüntetést kapott az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közös oltóanyagát kifejlesztő kutatócsoport vezetője a "globális közjó" érdekében tett szolgálatáért.

***

Egyre inkább terjed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) úgynevezett brit változata Németországban, ami nagyban megnehezíti a védekezést a kórokozóval szemben - mondta a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője pénteken Berlinben.

***

Folyamatosan zajlik az oltás, már 862.953 fő a beoltottak száma, közülük 279 727 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról.

6369 AZ ÚJ FERTŐZÖTTEK SZÁMA,

ezzel a járvány kezdete óta összesen 452 547 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

ELHUNYT 143 TÖBBSÉGÉBEN IDŐS, KRÓNIKUS BETEG,

így az elhunytak száma 15 619 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 331 557 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 105 371 főre emelkedett.

***

A világon 115 618 088 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 569 422, a gyógyultaké 65 383 259 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.

***

Afrikában a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma meghaladta a 3 milliót csütörtök estére - jelentette be az afrikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (Africa CDC).

EGYÉB KORONAVÍRUS-HÍREK

Demjén Ferenc megkapta a COVID elleni első védőoltását és végre fellélegezhetett. Ismét energikus, reményekkel teli, lovagolni akar és persze zenélni mindhalálig. Gőzerővel készül a Demjén 75 jubileumi koncertsorozatra.

***

A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében meghozott szigorítások hasonlóak lesznek, mint egy évvel ezelőtt, a vírus első hullámának időszakában meghozott korlátozások. Az üzletek március 8-tól március 22-ig most is zárva tartanak majd, és csak az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák, dohányboltok, valamint benzinkutak maradhatnak nyitva. A Bors megpróbált utánajárni, hogy a hétvégén számíthatunk-e rohamra a boltokban, bevásárlóközpontokban.

***

Számos magyar kutatócsoport segédkezik a koronavírus-járvány visszaszorításában. A legkomolyabb hazai sikereket és eredményeket gyűjtöttük össze a pandémia elleni harcban

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek