A horgászboltokban aranyárban mérik a jó minôségû nagypontyos csalit, a bojlit. Ezt a halcsemegét azonban otthon is elkészíthetjük, ráadásul jóval olcsóbban, mint amennyiért a nagy gyártók kínálják terméküket. Magazinunk most megmutatja, hogyan készítsünk házilag bojlit. A kagylós ízvilágot választottuk, mert vadvízen ezt nagyon kedvelik a pontyok.
1. Egy tálban összekeverjük a száraz összetevőket (etetőanyag, kendermag, kagylóhéj)
* * *
2. Külön edényben felverjük a tíz tojást. Hozzáadjuk a lazacolajat és a zöldajkúkagyló-kivonatot, majd összekeverjük...
* * *
3. …és addig gyúrjuk, amíg teljesen össze nem áll, az edény széléről az összes anyagot fel nem szedi. Kell hozzá kondi rendesen!
* * *
4. A kész masszát 30 percig állni hagyjuk, majd megformázzuk a kis golyókat, amit utána forró vízben kifőzünk. A főzési idő mérettől függ (10 mm: 50 másodperc, 12 mm: 1 perc, 14 mm: 70 másodperc, 16 mm: 80 másodperc, 18 mm: 90 másodperc, 20 mm: 100 másodperc, 24 mm: 110 másodperc). A kész bojlikat két napig szárítjuk úgy, hogy ne érjenek egymáshoz!
1 kg kagylós etetőanyag * 30-30 gramm őrölt és egész kendermag * 20 gramm őrölt kagylóhéj * 50 ml zöldajkú kagyló kivonat * 50 ml lazacolaj * 10 tojás