Forrás: mindmegette
Sajtkrémes csirkeleves
Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (4 adag): 1 fej vöröshagyma * 1 gerezd fokhagyma * 2 sárgarépa * ½ fej zeller * 40 dkg csirkemell * 1 tömlős sajtkrém * 1 dl tejszín * só, bors, olaj * 15 dkg eperlevél tészta * 10 dkg spenótlevél * 1 l húslevesalaplé
Elkészítés: Egy nagyobb edényben egy kevés olajon megdinszteljük a vöröshagymát, közben hozzáadjuk a fokhagymát, a karikára vágott sárgarépát, és a felkockázott zellert. Nagyjából 5 perc után beledobjuk a kockára vágott csirkemellet is, aztán tovább folytatjuk a főzést rendszeres kevergetés mellett. Amikor a hús már jól kifehéredett, hozzáöntjük a húslevesalaplét, a tejszínt és a sajtkrémet, majd lefedve 30 percig főzzük lassú tűzön. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha úgy látjuk, hogy nagyon fő a leves, picit tekerjünk vissza a gázon, aztán mehet bele az eperlevél tészta és további 5–6 percig főzzük. A végefelé hozzáadjuk a spenótleveleket is, majd addig főzzük lassú kevergetés mellett, amíg picit meg nem hervadnak.
Sertéscomb vadasmártással
Elkészítési idő: 90 perc. Nehézségi fok: ***
Hozzávalók (4 adag): 3 sárgarépa * 2 fehérrépa * ½ fej zeller * 1 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 50 dkg sertéscomb * 1 dl száraz fehérbor * 2 babérlevél * citromhéj * pár csepp citromlé * 1,5 ek mustár * 2 dl tejföl * 2 ek nádcukor * só, bors * étolaj
Elkészítés: A répákat, a zellert, a vöröshagymát, a fokhagymát megpucoljuk, és mindent felaprítunk nagyobb kockákra. Egy lábasban, forró olajon körbepirítjuk az egész húst, majd félretesszük. A visszamaradt zsiradékon lepirítjuk a zöldségeket, hozzáöntünk egy pici fehérbort, hogy leoldja a húsról lepirult részeket. Fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel és citromhéjjal. Ismét jól lepirítjuk. Ezután a lepirított húst visszahelyezzük a lábasba, felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy éppen ellepje és készre főzzük kb. egy óra alatt. Ha kész, félretesszük, a zöldségeket leturmixoljuk (előtte vegyük ki a babérlevelet). Ezután ízesítjük tovább a mártást: belekeverjük a mustárral kikevert tejfölt, pár csepp citromlevet és kevés cukrot. Ha szükséges, még sózzuk is.
TIPP: köretnek tésztát főzzünk ki hozzá.
Narancsos kuglóf
Elkészítési idő: 30 perc. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (12 adag): 25 dkg cukor * 5 tojás * 25 dkg vaj * 1 narancs leve és reszelt héja * 40 dkg liszt * 1 csomag sütőpor * 1,5 dl tej
Elkészítés: A cukrot a tojással habosra keverjük fehéredésig, majd hozzáadjuk a puha vajat. A lisztet és a sütőport összevegyítjük és csomómentesre keverjük a tojásos masszával. Hozzáadjuk a narancslevet és a narancs reszelt héját. Ha túl sűrű, tejjel hígíthatunk rajta. Egy krémes, enyhén folyós masszát kell kapnunk. Az egészet egy kivajazott, kilisztezett kuglófformába, vagy szilikonos formába öntjük. 160–170 fokos sütőbe tesszük és kb. 50–55 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
További receptek a mindmegette.hu oldalon.