Aktuális

Gőzerővel érkeznek az oltóanyagok Magyarországra

Bors

Létrehozva: 2021.03.18.

A brit mutáns továbbra is hatalmas erőkkel fenyegeti Európát, így Magyarországot is. A koronavírus megfékezésének egyetlen módja a lakosság immunizálása, ami a nagy mennyiségű vakcinaszállítmányoknak hála egyre gyorsabb ütemben zajlik.

Forrás: Pexels.com

Folyamatosan és zökkenőmentesen zajlik az oltópontokon a koronavírus elleni oltóanyagok beadása. Ennek köszönhetően az eddig regisztrált időseknek már több mint a felét beoltották. A magyar oltási program olyan sikeres, hogy hazánk stabilan a második az Európai Unióban a beadott oltások számát tekintve.

Zökkenőmentesen zajlik az oltás

A következő héten főként a regisztrált idősek oltása zajlik majd, jelenleg mintegy 276 ezer idős oltására elegendő vakcina van – tudatta György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján. Emellett a védekezésben résztvevő katonák, rendvédelmi, illetve egészségügyi dolgozók, medikusok is több tízezer oltást kapnak meg. György István kiemelte, hogy minden eszközt felhasználnak arra, hogy a lehető leggyorsabban beadják az oltásokat, de az oltás sebességét az országba érkezett oltóanyagok mennyisége határozza meg.

43 nappal előbb érkezett a vakcina

Újabb százezer kínai oltóanyag érkezett szerdán Pekingből – jelentette be Szijjártó Péter a közösségi oldalára feltett videóban. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a kínai vakcina 43 nappal előbb érkezett a szerződésben vállalt határidőnél, így ennyivel hamarabb kezdhetik oltani vele az embereket.

Szijjártó azt is elárulta, hogy a következő napokban és hetekben újabb több százezer oltóanyag érkezik Magyarországra.
Napról napra érkeznek hírek európai országokból a vírus újabb támadásáról. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a világjárvánnyal szembeni védekezés felvegye a kesztyűt a támadás sebességéhez képest. – Ehhez oltóanyagra és oltásra van szükség. Minél előbb érkeznek meg az oltóanyagok, annál előbb be tudják adni a magyar orvosok azokat a magyar embereknek, és ezáltal újabb magyar emberek válhatnak védetté – magyarázta.

Vakcinát várunk Brüsszeltől

Az uniós vakcinaútlevelet a tagállamok állítják ki, így minden beoltott magyar állampolgár meg fogja kapni, mindegy milyen Magyarországon engedélyezett vakcinával oltották be. Ezt a készülő szabályozás lehetővé teszi. Brüsszeltől azonban most nem útlevelet várunk, hanem vakcinát – áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ sajtóközleményében. Mint írják, Brüsszel elrontotta a vakcinabeszerzést, Európa országaiban az átoltottság ezért nagyon alacsony. Ma nem brüsszeli vakcinaútlevélre, hanem vakcinára van szükség. Amíg a brüsszeli bürokrácia a vakcinabeszerzés helyett vakcinaháborúval van elfoglalva, addig Európában a járvány következtében napról napra emberek tízezrei halnak meg. Mire az Európai Unió jogalkotási folyamata ezt a rendelettervezetet elfogadja, Magyarországon már befejeződik az oltás folyamata. A több helyről beszerzett vakcináknak köszönhetően be tudunk oltani minden oltásra jelentkezett magyar állampolgárt.

Magasabb lázzal jár a brit variáns

Súlyosabb megbetegedést okoz a koronavírus brit mutációja, és körülbelül öt évvel csökkent a kórházba kerülők átlagéletkora – mondta Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerda reggel az M1 aktuális csatornán. A főorvos elmondta, hogy az angol variáns veszélyesebb, mint az eredeti koronavírus, ezért jut nagy szerep a védekezésnek. Véleménye szerint az elkövetkező néhány hétben mindenkinek nagyon vigyáznia kell magára.

A brit mutánsnál erőteljesebb a láz és a köhögés, a fejfájás és az ízületi fájdalom.

Szlávik szerint ez azt jelenti, hogy a mutánsoknál változik a „klinikai kép”, ráadásul ennél a variánsnál nőtt a halálozás aránya is. Az infektológus szerint a beoltottakat és a betegségen átesetteket együtt kell vizsgálni ahhoz, hogy megállapítsák a betegség ellen immunisak csoportját. A fertőzésen átesettek hivatalos számát körülbelül hat-hétszeres szorzóval kell vizsgálni, hiszen ennyien lehetnek, akik nem is tudják, hogy korábban elkapták a fertőzést.

Azonban a koronavírusra jellemző, hogy újra lehet fertőződni, tehát nem tudjuk pontosan, mit jelent, ha valaki átesett rajta, hogy az mennyi ideig véd, melyek azok a mutatók, amelyek bizonyítják, hogy ők védettek vagy nem védettek a fertőzéssel szemben – emelte ki a főorvos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a védelmi intézkedéseket az oltás beadása után is be kell tartani.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek