Sonka, gomba és füstölt szalonna mennyben fogant szerelemgyereke ez az étel.
Forrás: PEXELS
Létezett 1983-ban egy különleges szakácskönyv, amiben a kor legnagyobb művészei, zenészei, színészei osztották meg a receptjeiket az olvasókkal. Így például Koós János a tárkonyos báránylevese titkát árulta el, Gregor József operaénekes pedig Falstaff kedvencével lepte meg az olvasókat.
Ez a Zeneműkiadó gondozásában megjelent Zenei ki mit főz? volt, amiben helyet kapott Szakály Ágnes cimbalomművésznő egy laktató finomsága is, a sonkás-sajtos szuflé, vagyis felfújt receptje is.
Reggelire, ebédre, de akár vacsorára is el tudjuk képzelni ezt a laktató finomságot, ami gomba, sonka és füstölt szalonna mennyben fogant szerelmi háromszögének gyümölcse is lehetne, olyan finom!
Hozzávalók: 12 vékony szelet fehér kenyér * 4 szelet füstölt szalonna * 6 szelet sonka * 10 dkg gomba * 15 dkg edami sajt * tej * só, bors * 1/2 citrom * 3 tojás
Elkészítés:
* Kivajazunk egy tűzálló tálat és beterítjük nagyon vékonyra szeletelt kenyérrel. Meglocsoljuk kevés hideg tejjel és vékony sajtszeleteket teszünk rá, erre 2 szelet füstölt szalonna és 3 szelet sonka kerül.
* Megszórjuk vékonyra szeletelt gombával (a gombát szeletelés után locsoljuk meg egy kevéscitromlével, hogy szép fehér maradjon). Sózzuk, borsozzuk. Majd ismét kenyér, tej, sajt és a többi, mint fent.
* A rétegek száma az edény nagyságától és az "éhesek" számától függ. Általában elég két réteg, a közölt mennyiségek is ennyire vonatkoznak. A tetejére kenyér kerül, sok sajttal befedve.
* Villával felverünk 3 egész tojást és a kenyérre öntjük. Előmelegített sütőben 175 fokon 40-45 percig sütjük. Azonnal tálaljuk, nehogy összeessen.