Aktuális

Védettségi igazolvány: az oltottaknak és a fertőzésen igazoltan átesetteknek ingyen viszi ki a posta a kártyát

Bors

Létrehozva: 2021.03.19.

Még javában benne vagyunk a koronavírus harmadik hullámában, ám az oltásoknak hála, már látszik a fény az alagút végén. Éppen ezért gőzerővel zajlik a védettségi igazolványok kiszállítása is, hisz fontos, hogy a jövőben bárki, aki védett, igazolni tudja majd ezt a tényt.

Forrás: M1 Televízió

A koronavírusjárvány kitörése gyökeresen megváltoztatta az emberek életét, ami a járvány csitulása után sem térhet vissza azonnal a megszokott kerékvágásba. A szakemberek szerint nyárra véget érhet a rémálom, azonban a lakosság egy jó ideig továbbra is kénytelen lesz a járványügyi szabályoknak megfelelően élni, melyekhez hamarosan a védettségi igazolványok is csatlakoznak. Azt, hogy a plasztikkártya pontosan mire jogosítja majd fel a tulajdonosát, még nem tudni, de a szakemberek szerint még egy ideig igenis szükség van erre a fajta megkülönböztetésre. A Bors kérdésére a Kormányzati Tájékoztató Központ közölte, hivatalból postázza az állam a plasztikot azoknak, akiknek jár.

– A kormány a héten zárja le az ország újraindításáról szóló konzultációt, ennek eredményeitől függően hoz döntést arról, hogy milyen jogokat kapnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők.

A védettségi igazolványt azok kapják, akik védőoltást kaptak vagy igazoltan átestek a fertőzésen. Ezekben az esetekben az igazolványokat az állam hivatalból postázza. A dokumentumot azonban azok is igényelhetik, akik tudtukon kívül estek át a fertőzésen. – Ehhez antitest ellenanyag-vizsgálat elvégzése szükséges. Az ehhez szükséges kérelmet elektronikusan, ügyfélkapun keresztül a www.magyarorszag.hu-n – kapta meg a Bors a hivatalos választ.


Mentesít a karanténkötelezettség alól


Dr. Rusvai Miklós víruskutató feltétlenül szükségesnek tartja a védettségi igazolványok használatát, ami szerinte elengedhetetlen a részleges nyitás megkezdéséhez.
– Én úgy gondolom, hogy amikor a részleges nyitás megkezdődik, akkor bizonyos rendezvények, programok látogatásához a szervezők igénylik majd az immunitás igazolását, sőt feltételezem, hogy a védettségi igazolvány felmutatása kötelező is lesz.

Virológusként úgy vélem, hogy a nagy létszámú rendezvényeken jó ideig mindenképpen kötelező lesz a védettség igazolása, de az is elképzelhető, hogy többek között az éttermek, színházak, mozik, múzeumok is csak ezzel a feltétellel nyithatnak majd ki – vélekedett a virológus, aki szerint ez a helyes lépés a járvány újabb hullámainak megakadályozása érdekében.

Három módon lehet hozzájutni

Ma Magyarországon háromféle módon lehet hozzájutni a védettségi igazolványhoz, vagyis igazolni a koronavírus elleni védettséget. Az egyik eset az, ha valaki megkapta a védőoltást, a másik, ha PCR vizsgálattal igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, és a harmadik, ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült ugyan PCR teszt mialatt fertőzött volt, de az utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzés átvészelését.

Személyazonosító okmánnyal együtt érvényes

A védettségi igazolvány minden esetben személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza.

Oltás után nincs lejárati ideje

  • Ha valaki védőoltást kapott, nem kell igényelnie az igazolványt, az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát. Ebben az esetben az igazolványnak nincs érvényességi ideje. A plasztik kártya a személyi adatok mellett tartalmazza a védőoltás idejét.
  • Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az a nyilvántartott dátum, amikor pozitív PCR teszt után negatív PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje lett. Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. Az igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza. 
  • Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de tünetek híján észre sem vette, vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzés átvészelését ellenanyag-vizsgálattal is. Ilyenkor a védettségi igazolványt elektronikus úton – a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon – vagy személyesen – bármely kormányablakban – kell megigényelni. A vizsgálat ebben az esetben önköltséges, melynek hatósági ára 11 000 forint, továbbá ki kell fizetnie a védettségi igazolvány kiállításnak 3000 forintos összegét is. Ebben az esetben az igazolvány érvényessége 4 hónap.

Applikációval is igazolható a védettség

A védettséget az igazolványon túl applikációval is lehet igazolni. Az applikáció az érintett azonosítását követően – Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott és beszerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció az oltott nevét, TAJ számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek