Aktuális

Remek hír: év végére a Föld ekkora százaléka kaphatja meg a koronavírus elleni oltást

Bors

Létrehozva: 2021.03.28.

A vakcinák elosztása viszont nagyon egyenlőtlen, a java a gazdag országok birtokában van.

Forrás: Pexels.com

A biztató előrejelzést a Duke Egyetem Globális Egészségügyi Innovációs Központja készítette, előrejelzéseik szerint ugyanis, ha minden jól megy, a 2022-es évet már 70 százalékos átoltottsággal kezdheti meg a világ - írta a The Guardian.

12 milliárd vakcina, ennyi a cél idén

A járvány olyannyira megnövelte a keresletet az oltások iránt, hogy az oltásgyártás soha nem látott mértékben fejlődött: korábban évi 5 milliárd oltást adtak be a világon, ez a szám most 12 milliárdra növekedett. 

Ha a gyártók képesek lesznek elérni a kitűzött, 12 milliárd dózisos célt idén, és a legyártott vakcinákat egyenlően osztják el a világon, akkor 2021-ben elég oltóanyagot gyártanak ahhoz, hogy az a világ egészének elegendő legyen - mondták az egyetem kutatói.

Hozzátették, nyilván az előrejelzés nem tűpontos, mivel a valóságos adatok valamivel mindig elmaradnak az ideálistól, emellett a mutálódott vírus miatt beadott többletoltások is megzavarhatják a képet. 

Egyelőre azt sem tudjuk, hogy pontosan meddig tart az oltással szerzett immunitás, megeshet, hogy szükség lehet rendszeres emlékeztető oltásokra a variánsok és az immunitás fenntartása miatt - tették hozzá az egyetemi kutatók. Akár 2024-ig is eltarthat, míg a kereslet meghaladja a kínálatot. 

A WHO arra ösztönzi a gyártókat, hogy osszák meg szabadalmaikat, hogy az egész világ, arra képes laborjai belefoghassanak a vakcinagyártásba, és növeljék a kínálatot.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek