Aktuális

Magyar orvos vezeti az új amerikai koronavírus elleni vakcina kutatását

Bors

Létrehozva: 2021.03.03.

Újabb magyar kutatón van a világ szeme: dr. Bári Eszter kutatásirányítóként dolgozik egy hamarosan piacra kerülő amerikai, második generációs vakcinán. A készítmény merőben más, mint az eddigi vakcinák.

Forrás: Pexels.com

Magyarország kis ország ugyan, de annál nagyobb szaktekintélyekkel rendelkezik. Nemzetünk több felfedezést is adott már a nagyvilágnak és ez most a koronavírus-járvány idején sincs másképp. Karikó Katalin a BioNTech cég alelnöke úttörő szerepet játszott az mRNS technológia alkalmazásában, emellett a nevéhez fűződik a világon elsőként engedélyezett új generációs koronavírus elleni vakcina kifejlesztése. Dr. Bári Eszter a Semmelweis Egyetem egykori hallgatója a szintén nagy bizakodásra okot adó, amerikai Novavax vakcina kutatásirányítójaként érdemelt ki elismerést.

A madárinfluenza ellen már nyert

Dr. Bári Eszter kutatásirányítóként az első vonalban állva lehetett részese egy koronavírus elleni vakcina kifejlesztésének. A magyar kutatónő Ausztráliában irányította a Novavax vakcina tesztfázisát. Az orvosnő gyermekkora óta szülész-nőgyógyász szeretett volna lenni, de a sors egy másik utat szánt számára. Mivel súlyos fémallergia alakult ki nála, egyértelművé vált, hogy nem lehet gyakorló orvos, ezért figyelme a megelőzés felé terelődött.

Eszter részt vett a madárinfluenza elleni harcban, és kilenc éve költözött a férjével Ausztráliába.

89,3 százalékban véd a brit mutáns ellen

Dr. Bári Eszter már korábban is tevékenykedett sokak életét meghatározó készítmények fejlesztésében, most hatalmas áttörést érhet el a Novavax-al vakcinával.

Egy világjárvány természetesen új helyzet számomra, így izgalommal és kíváncsian fogadtam el a felkérést a COVID-vakcina kipróbálásának az irányítására. – Szerencsésnek tartom magam, hogy Ausztrália legkiválóbb orvosaival dolgozhatom együtt – újságolta a doktornő a Semmelweis Egyetem portáljának. Elárulta, felkérést kapott az Egyesült Királyságban futó klinikai III. fázis adatainak orvosi felügyeletére, melynek első hatékonysági eredményei szerint 89,3 százalékban hatékony a brit variánssal szemben.

Ilyen vakcina még nincs a piacon

Az amerikai Novavax koronavírus elleni vakcinája az első úgynevezett alegységvakcina lehet a koronavírus oltóanyagok egyre szélesebb palettáján.

Ez a második generációs vakcina azt a mesterségesen előállított tüskefehérjét tartalmazza, ami ellen az ellenanyagok termelődnek a szervezetben – magyarázta a Borsnak dr. Rusvai Miklós víruskutató.

– Míg a kínai Sinopharm vakcina a teljes elölt vírust tartalmazza, a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Sputnik V pedig csak a tüskefehérje genetikai kódját, addig ez az alegység vakcina magát a tüskefehérjét – sorolta a szakember, aki szerint ennél a bonyolult oltóanyagnál néhány nappal hamarabb indulhat be a szervezetben az immunválasz. Ehhez is két dózisfelvétel szükséges.

– Előnye az alegységvakcinának, hogy nem igényel különösen bonyolult szállítási és tárolási módot. A Novavax hamarosan egy újabb elérhető oltóanyag lehet a piacon, az amerikai gyógyszerügynökség már vizsgálja, hogy biztonságos és hatékony-e – tette hozzá dr. Rusvai, aki szerint bármelyik vakcina jó, ami engedélyt kap, elérhető és az előkísérletek alapján legalább 70-80 százalékos hatékonyságú.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek