Aktuális

Meghökkentő, de igaz! A csokitól és fahéjtól lesz igazán jó a csilis bab - Recept

Kóré Károly

Létrehozva: 2021.03.09.

Sokak kedvenc ételei közé tartozik a kellemesen csípős csilis bab, de csak kevesen képesek igazán jól elkészíteni. Ennek vége! Aki megfogadja a Bors tanácsait, az soha többé nem vall kudarcot.

A csilis bab egyszerű, de mégis nagyszerű étel. Az elkészítése nem különösebben bonyolult, de mindenképpen be kell tartani néhány aranyszabályt, hogy például ne járjon úgy, mint kollégánk, aki lángot okádott az ország legdurvább csiliszószától.

Száraz babos alap

Amennyiben szárazbabot használ, mindenképpen áztassa legalább fél napon keresztül, közben többször mossa át, és cserélje a vizet! Ha már kiázott, főzze puhára, a vízbe tegyen néhány darab babérlevelet is. A főzővízre még szükség lesz, ne öntse ki.

Egy mélyebb serpenyőben egy fél evőkanálnyi római köményt szárazon kezdjen el pirítani. Ha már jó illat árad a konyhában, dobjon rá 20 dkg nagyon apróra vágott húsos füstölt szalonnát. Ha a szalonna kiengedte a zsírját, és némileg megpirult, tegyen hozzá 2 nagyobb fej apróra vágott vöröshagymát és pirítsa üvegesre!

Marhahús a lelke

Ez után tegye hozzá a 30 dkg darált marhahúst. Ha fehéredni kezd, hintsen rá borsot és száraz csilipaprikát! Ha majdnem átsült, de még nem készült el, ízesítse néhány gerezd zúzott fokhagymával, majd ha az ízek megkívánják, sózza meg a húst.

A bab főzőlevéből egy merőkanálnyit adjon hozzá, majd keverje bele a leszűrt babot is. Ha van otthon, kiegészítheti morzsolt kukoricával, de fontos, hogy körülbelül csak harmadannyival, mint amennyi babot felhasznált! Ha nem lepi el a lé, öntsön még hozzá!

Extra pikáns ízek a fazékban

Az igazi csavar csak most következik! Bármennyire is meglepően hat, az igazi csilis bab különleges összetevője a kakópor vagy étcsoki és a fahéj! Ha van otthon csokoládé, abból is használhat néhány kockával, de a legegyszerűbb, ha jó minőségű, holland kakaóporral dolgozik. Mindkét fűszerből elegendő egy kávéskanálnyi!

Rövid ideig mág párolja a húsos babot, majd keverjen hozzá annyi passzírozott paradicsomot, hogy egy sűrű ragut kapjon! Szükség szerint még ízesítse borssal, csilivel és sóval! A tálaláskor hintse meg reszelt sajttal, és az asztalra helyezzen Worcestershire-mártást, és természetesen száraz csilipaprikát! Köretként süthet hozzá hasábbburgonyát, aminek egy csepp ecet a titka, de jobban illik hozzá a boltokban kapható tortillacsipsz!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek