A csillagászati tavasz, vagyis a tavaszi napéjegyenlőség hétvégéjére mi mást ajánlhatnánk, mint igazi könnyű és zamatos menüt, ami felkészíti a testet és a lelket is a jó időre.
Forrás: Mindmegette.hu
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók: ½ fej brokkoli * 1 sárgarépa * 1 vöröshagyma * 0,5 kg darált pulyka * 10 dkg zabpehely * só, bors * zöldfűszerek (petrezselyem, metélőhagyma, majoránna, kakukkfű) * 1-2 gerezd fokhagyma vagy fokhagymagranulátum * 1-2 tojás
Elkészítés: A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és aprítógépben összeaprítjuk. A répát meghámozzuk, és a brokkolihoz hasonlóan összeaprítjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A darált húst egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a répát, a brokkolit, a zabpelyhet, a vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a zöldfűszereket, a zúzott fokhagymát, végül hozzáadjuk a felvert tojást és összegyúrjuk. A masszát félórára a hűtőbe tesszük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a masszából tetszés szerint húsgolyókat formázunk és 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók: 5 dkg vaj * 2 ek olaj * 45 dkg zöldborsó * 1 kh szódabikarbóna * Fél csokor petrezselyem * 1 tk só * 1 csipet cukor * 3 ek liszt * 7,5 dl víz * 1 dl tej * 4 tojás
Elkészítés: Egy edényben közepes hőfokon vajat és olajat hevítünk, majd még fagyott állapotban hozzáöntjük a zöldborsót. Kevergetve felolvasztjuk, majd meghintjük a szódabikarbónával, a felaprított petrezselyemmel, és fedő alatt, időnként megkeverve félpuhára (ráncosra) pároljuk. Sóval, cukorral ízesítjük. Amikor kész, meghintjük a liszttel, összekeverjük, fél percig pirítjuk, majd felöntjük előbb a forró vízzel, és addig keverjük, amíg a borsóra tapadt liszt fel nem oldódik. Ekkor hozzákeverjük a tejet vagy a tejszínt és összeforraljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, vizet és/vagy tejet még adhatunk hozzá. Muffinformában sült tükörtojással vagy a pulykafasírttal tálaljuk.
Elkészítési idő: 75 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók: 10 dkg vaj * 20 dkg finomliszt * 20 dkg porcukor * 45 dkg túró * 1 felezett őszibarack-befőtt * 1 csomag sütőpor * 0,5 l tej *4 tojás * 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: Egy tepsit a fele vajjal kikenünk, a barack levét leöntjük, és apróbb darabokra vágjuk. A lisztet, a porcukrot, a sütőport összekeverjük, és a felét a vajjal kikent tepsibe szórjuk. Rászórjuk a túrót, majd a barackdarabokat, és ráhintjük a másik fele cukros, lisztes keveréket. A tojásokat a tejjel, a vaníliás cukorral, egy gépi habverővel felverjük, és a lisztes keverékre öntjük úgy, hogy teljesen befedje, és egy kissé megrázogatjuk a tepsinket. A megmaradt vajat rácsipkedjük. 180 fokra melegített sütőben, aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.