Összeszedtünk 6 olyan ételt, amik rendkívül rossz hatást gyakorolnak a szívünkre.
Forrás: Shutterstock
Számos alkalommal olvashattunk már róla, milyen vitaminok és tápanyagok lehetnek jótékony hatással a szervezetünkre. Azt azonban csak ritkán tudjuk meg, mik azok, amik kifejezetten ártalmasak.
Összeállítottunk egy listát, amely résztvevői szakértők szerint kifejezetten káros hatást gyakorolnak a szívre és az érrendszerre.
Még az alacsonyabb zsírtartalmú felvágottak is tartalmaznak tartósítószert, egészen pontosan nátrium-nitrátot. A nitrátok belső gyulladást idézhetnek elő, ami közvetlen kapcsolatban áll az érelmeszesedés kialakulásával.
Az egyik legkedveltebb szósz rendkívül sok sót tartalmaz: két evőkanálnyi ketchup az emberi szervezet sóbeviteli limitjének 14%-át teszi ki, ráadásul ugyanez a mennyiség 8 gramm cukrot is tartalmaz.
A zsírmegvonás következtében csökken az ízélmény, ezért a gyártók jóval több sót és cukrot adnak a recepthez. Így könnyen elérjük, hogy amit az egészségünk megóvása miatt vásárolnánk, az épp károsan hat majd.
A nagymennyiségű burgonyafogyasztás szoros kapcsolatban áll a magas vérnyomás és a 2-es típusú diabétesz fokozott kockázatával. Ráadásul mindezt még bőolajban történő sütéssel is megspékelve igen erős ütést mérünk a szívünkre.
A sokak által kedvelt hűtött finomság igazi cukorbomba: egy adag akár hat teáskanálnyi cukrot is tartalmazhat. Próbáljuk ki helyette a sima görög joghurtot: néhány szem friss vagy akár fagyasztott gyümölcs hozzáadásával ugyanolyan ízletes lesz a végeredmény, ráadásul a felesleges cukorbevitelt is megelőzzük.
Hiába okolják sokan a vajat a különféle szív- és érrendszeri megbetegedésekért, egy 2016-os tanulmány kimutatta: nem igazán van köztük kapcsolat. Nem úgy, mint a margarin esetében. A margarin telis-tele van különféle adalékanyagokkal és telített zsírokkal. Ezek a tényezők nagyban növelhetik a trigliceridek mennyiségét a vérben, ami az artériák lerakódások felhalmozódásához vezethet.